09-01-08

Brongebieden warmen op

Zoals ik hier al eerder heb geschreven: een vervelend gevolg van de huidige westcirculatie, is dat onze "brongebieden" voor winterkou opwarmen. Dat is goed te zien op de onderstaande kaarten.

De bovenste van de drie kaarten toont de gemiddelde temperatuur voor de eerstkomende week. De lichtblauwe kleur is niet de vorstgrens overdag, maar wel het gebied waar de gemiddelde temperatuur over deze periode tussen 0° en -5° ligt. Ter vergelijking: tijdens het afgelopen inversie-wintertje rond half december, zou Vlaanderen op dit kaartje lichtblauw gekleurd zijn. Nu zien we dat dit gebied is opgeschoven tot in Rusland.

Het middelste kaartje toont de gemiddelde verwachte temperatuur voor de week daarna. Aangezien dit kaartje gebaseerd is op de operationele berekening van één enkele GFS-run (in dit geval GFS0812), is het met een korreltje zout te nemen. Als die verwachting zou uitkomen, zien we de winter nog verder naar het oosten wegtrekken.

Het onderste kaartje slaat opnieuw op de eerste week en toont duidelijk het probleem voor de winterliefhebber. In de rode gebieden is het te warm voor de tijd van het jaar, in de blauwe te koud. Hoe feller de kleur, hoe groter de afwijking. De meest rode gebieden zijn precies die regio's waar tijdens felle vorstperiodes de aangevoerde lucht vandaan moet komen: Scandinavië en Noordwest-Rusland. Dat zit voorlopig dus niet goed. Kouder dan normaal is het vooral in Turkije en rond de Kaspische Zee.

Er moet dus structureel heel wat veranderen om de winter tot bij ons te krijgen. Het is uitkijken naar de eerste aanwijzingen dat dit ook zou gebeuren. Voorlopig zijn die er nog niet, maar de winter is nog lang.

 

bongebieden

 

Bron: wxmaps.com 

00:00 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.