07-01-08

Westcirculatie in het kwadraat

Er is de komende tien dagen geen ontkomen aan de westcirculatie. Tussen het hogedrukgebied van de Azoren en depressies op de noordelijke Atlantische Oceaan, wordt onophoudelijk zachte oceaanlucht naar onze streken gestuurd. Meestal gaat het om maritiem polaire lucht. Anders dan de naam laat vermoeden, komt deze luchtmassa niet van de noordpool, maar van het gebied op de Atlantische Oceaan tussen 40° noorderbreedte (dus zuidelijker dan België!) en de poolcirkel. Meteen weten we welke temperaturen we de hele periode mogen verwachten: vrij zacht, maar geen uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Voor dat laatste hebben we een strakke zuidelijke stroming nodig waarbij maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. Die is afkomstig uit het gebied ten zuiden van de veertigste breedtegraad.

Donderdag en vrijdag lijken de zachtste dagen te gaan worden, met maxima tot een graad of tien. Het waait dan ook hard en vooral op vrijdag valt een hele plens regen. De dagen daarna daalt de temperatuur tot iets boven de 5 graden  overdag en iets onder de 5 graden 's nachts. De kans op nachtvorst is klein. Het vrij zachte en wisselvallige weer lijkt ook aan te houden op zijn minst tot en met het weekend van 20 januari. De winter is te ver weggedrongen om onverwachts toe te slaan.

23:26 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: winterverwachting, weer, weerbericht, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.