05-01-08

Minuscule kans lijkt verkeken

De minuscule kans voor de winter die er gisteren nog even leek te zijn, is alweer deskundig van de verwachtingskaarten geveegd. Er is niet één model dat nog zinspeelt op winterse ontwikkelingen de komende tien dagen. Volgens de vijftiendaagse EPS-verwachting van ECMWF0512 is er zo'n 5 (vijf) procent kans op winterweer tegen het einde van de verwachtingsperiode. Dat betekent nog niet dat we meteen de hele winter moeten afschrijven, maar ondertussen gaat een groot deel van de mooie wintermaand januari verloren voor de winterliefhebber. Vanaf de tweede helft van januari wint de zon sterk aan kracht, zodat de kans op een stevig inversie-wintertje, zoals dat van vlak voor Kerstmis, snel kleiner wordt.

Ook zorgwekkend de komende tien dagen, is dat depressies de zachte lucht tot ver in Europa blazen. We moeten dus voorlopig er niet te veel op rekenen dat zuidelijk doortrekkende depressies ons op slag winterweer kunnen brengen, zoals bijvoorbeeld op Oudejaarsdag 1978. Daarvoor is een koude-reservoir vlak in de buurt noodzakelijk en dat is er momenteel niet. De winter zal volledig opnieuw moeten beginnen, maar lijkt dat voorlopig nog niet van plan.

Op de heel korte termijn kan het noorden van Nederland overmorgen maandag misschien tijdelijk wat sneeuw verwachten, bij de doortocht van een depressie waarvan de kern volgens een aantal modellen over Nederland zou trekken. Voor Vlaanderen is sneeuw zo goed als uitgesloten. Er zou wel een flinke wind kunnen komen te staan. GFS en Hirlam sluiten stormweer boven de Lage Landen op maandag niet uit. Bij die modellen blijft de kern van de depressie te noorden van Nederland. In dat geval sneeuwt het ook daar niet.

23:29 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerbericht, winter, winterverwachting, weer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.