04-01-08

Minuscule opening voor de winter?

Een eerste blik op de weerkaarten deze middag na een weekje vakantie, was vrij ontluisterend.  Geen enkele operationele berekening liet ruimte voor een winterse ontwikkeling en de ensembles van deze ochtend waren ronduit bedroevend. De tekst voor deze eerste ijsverwachting-bijdrage van 2008 begon zich al te vormen: in de verste verte geen winter in zicht.

Opnieuw blijkt een momentopname altijd gevaarlijk. De operationele berekening van ECMWF0412 laat op termijn wel degelijk ruimte voor een winterse ontwikkeling. Daarvoor moeten we eerst misschien de huidige situatie beschrijven: een krachtig hogedrukgebied, met vandaag een kerndruk van 1060 hPa (!)  ligt boven noord-west Rusland. Depressies kunnen doordringen tot boven West-Europa, maar lopen zich dan te pletter tegen dit bastion. In die situatie lijkt weinig verandering te komen tot en met dinsdag. Vanaf de termijn van +120 uur begint dit hogedrukgebied te verzwakken en zich terug te trekken naar het oosten. Depressies kunnen dieper Europa intrekken, maar tegelijk verschijnt (volgens ECMWF0412) een nieuwe speler op de kaart: een hogedrukgebied ten noordoosten van Spitsbergen. Dat verplaatst zich tegen het volgend weekend naar de omgeving van Scandinavië en nog later zelfs richting Groenland. Daardoor zou de stroming bij ons weer continentaal worden. Toch wordt het niet meteen koud, want de eerder genoemde depressies hebben eerst zachte lucht heel Europa ingeblazen. Maar als die synoptische situatie lang genoeg zou aanhouden, wordt het uiteindelijk vanzelf koud.

Dit alles leidt tot de conclusie dat de situatie misschien iets minder hopeloos is dan je op het eerste gezicht zou verwachten. "Iets minder hopeloos", want de EPS-pluim van de 2 meter-temperatuur ziet er allesbehalve koud uit en van de 20 leden van het ensemble van het Amerikaanse GFS-model is er niet één dat de visie van de operationele ECMWF0412-berekening steunt. Ook de operationele ECMWF0400-run verschilt dag en nacht van zijn opvolger 12 uur later. De kans op een winterse episode de komende tien dagen blijft dus tot nader order heel erg klein.

Een paar beelden ter illustratie. De operiationele EC0400 zag nog nergens winterse ontwikkelingen. Volgende zondag staat er een stevige zuidwestelijke stroming boven ons land.

 

verschil

 

 Twaalf uur later berekent ECMWF0412 een heel andere situatie voor diezelfde zondag. Waar in de vorige run nog een depressie lag in de buurt van Scandinavië, ligt nu een krachtig hogedrukgebied. In onze omgeving is de stroming daardoor continentaal, zonder dat het al echt koud wordt. Maar deze kaart bied (in tegenstelling tot de kaart hierboven) wel perspectieven op winterweer. Een optie die overigens weinig bijval krijgt in de ensembles (zie helemaal onderaan).

 

verschil1

verschil4

Bron kaarten: www.meteociel.fr, bron pluim: www.knmi.nl.

 

23:22 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.