27-12-07

Tijdelijk weer wat kouder

Waarschijnlijk wordt het vanaf maandag tijdelijk weer wat kouder. Een echt diepwinterse periode zit er niet aan te komen. Dat is de conclusie na een rondje "weermodellen kijken" deze avond. De uitgangssituatie was veelbelovend, maar het uiteindelijke resultaat ziet er vrij pover uit.

De blokkade die zich komend weekend begint te vormen, vestigt zich te ver naar het oosten en zakt snel weg naar het zuiden. Daarna komt opnieuw een stevige westelijke stroming op gang die de winter duizenden kilometers ver naar het oosten blaast. Toegegeven: er is nog enige onzekerheid, maar de grote lijnen zijn stilaan wel duidelijk. Over de vorming van de blokkade zelf heerst nog enige onzekerheid, maar over de afloop bestaat in de ensembles wél een grote eensgezindheid. Zowel bij GFS27 als bij ECMWF27 zien we geen enkel scenario dat de winter voor lange tijd in het zadel houdt.

Wat kunnen we dan wel verwachten? Tot en met zondag grijs, winderig en vrij zacht weer, met af en toe wat lichte regen. Vanaf de nacht van zondag op maandag kans op wat lichte vorst tijdens de nacht en droger. Maxima op maandag nog rond een graad of 5, vanaf dinsdag wat lager. De rest van de week 's nachts meest lichte vorst, een kleine kans op matige vorst. Wellicht kan zich opnieuw wat ijs vormen, maar het ziet er niet naar uit dat de ijsvloer dik genoeg wordt voor wat schaatsvertier. Het blijft meest droog. Vanaf volgend weekend een grote kans op oplopende temperaturen, met eventueel wat winterse neerslag in de overgang van het relatief koude naar het zachtere weer. Al bij al een wat mindere versie van de vorige winterse periode.

Er blijft nog wat onzekerheid: er is zo'n twintig procent kans dat van dit licht winterse intermezzo vanaf maandag helemaal niets in huis komt. De kans dat de winterse periode toch feller uitpakt dan voorzien, lijkt heel klein.

 

15daagse2712

De 15-daagse EPS-pluim voor De Bilt (bron: KNMI) toont duidelijk de vrij grote kans op een licht winterse periode, die maar tijdelijk van aard is.  Merk ook op dat de lichte vorst volgende werkweek nog geen uitgemaakte zaak is. Een twintig procent van de leden wil van geen vorst weten. Rond volgend weekend is er een kleine kans op wat winterse neerslag.

 

De ijsverwachting knijpt er een weekje tussenuit voor vakantie. De volgende bijdrage verschijnt op vrijdag 4 januari. Misschien liggen de winterse kaarten er dan een stukje beter voor, of is het onverwachts toch kouder geworden dan voorzien. Ik ben benieuwd! 

23:28 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.