26-12-07

Spannende weerkaarten

De verwachtingskaarten die deze avond uit de weermodellen rolden, zijn spannend. Spannend om twee redenen: er zitten er een aantal bij die ons de échte winter insturen, maar ze zitten in de tweede helft van de verwachtingstermijn, zodat de onzekerheid groot is.

De operationele berekening van ECMWF2512 gaat verder op de winterse trend die ze ook gisteren al liet zien. Het zou vrij zacht blijven tot en met zondag, daarna wordt het opnieuw gevoelig kouder. In de berekening van gisteren was dat nog onder invloed van een "inversie-hoog" zowat pal boven ons hoofd, zeg maar een herhaling van het voorbije winterweer. In de nieuwe berekening is het een onvervalst Scandinavisch hogedrukbastion dat de kou op transport zet naar onze contreien. Eigenlijk is dat scenario te mooi om waar te zijn: het kan de volgende uitdraaien alleen maar minder mooi worden. Maar misschien is dat wel doemdenken. De vorige winterperiode heeft ook verbaasd in positieve zin.

De operationele berekening van ECMWF2512 krijgt in elk geval behoorlijk wat bijval van het leden van het EPS: meer dan de helft en op het einde van de termijn bijna 80 procent van de leden gaan in min of meerdere mate mee met het koude draaiboek.

Het Britse UKMO-model kijkt niet zo ver vooruit, maar lijkt de aanloop naar de koudere periode te ondersteunen. Het Amerikaanse GFS-model is iets afwachtender en laat de kou langer aarzelen. In de 18Z-run komt het model ook met wat winterse ontwikkelingen, maar pas op de termijn na +240 en dat is wel heel erg ver vooruit kijken. Ook het Amerikaanse ensemble oogt niet erg overtuigend. Winterliefhebbers kunnen zich optrekken aan de gedachte dat de Amerikanen de voorbije winterperiode ook heel slecht hebben opgepikt, zelfs binnen de betrouwbare termijn.

Het gaat er met andere woorden nu echt om spannen. De winter 2008 ligt nog perfect op koers om uit te groeien tot een grote winter. De kansen zijn er, ze moeten alleen nog worden gegrepen.

Hieronder de ECMWF2512-kaart voor volgende maandag. Een klassiek winterse drukverdeling met een hogedrukbastion boven Scandinavië. Koude lucht wordt op transport gezet naar de Benelux.

 

winterkaart

 

Het Amerikaanse GFS-model gaat totaal niet mee in die ontwikkeling en komt zowat met een tegengestelde situatie. Aan de noordzijde van een hogedrukgebied stroomt zachte zeelucht naar de Benelux:

 

winterkaart2

Afwachten maar welke van deze twee tegengestelde oplossingen het uiteindelijk zal worden.

 

00:13 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, winterweer, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.