25-12-07

Winter alweer op de loer?

ECMWF kwam vandaag met een vrij verrassende ontwikkeling op de proppen. Vanochtend toonde de vijftiendaagse EPS-pluim van EC2400 op het einde van de verwachtingsperiode een opvallend dalende trend. Het ensemblegemiddelde van de 2 meter-temperatuur schommelde op het einde rond het vriespunt. Dat is opvallend als je weet dat die pluim op het einde van de termijn altijd de neiging vertoont om naar de klimatologie (zeg maar: de normale temperatuur) toe te groeien.

EC2412 is nog voortvarender. Vanaf zondag opteert een kleine helft van de ensemble-leden alweer voor vorst. In de week die komt, zou het ook niet echt zacht worden. Met een gemiddelde van ongeveer +5° is het maar iets zachter dan normaal.

Ook GFS liet al wat winterse ontwikkelingen zien op de langere termijn. Kort samengevat: dat het opnieuw kouder wordt staat zeker nog niet vast, maar kansen op hernieuwd winterweer vanaf volgend weekend zijn er wel degelijk. Opnieuw een situatie om in de gaten te houden!

 

pluim2412

De T2m-pluim van EC2412: vanaf zondag is de spreiding groot, met ongeveer de helft van de leden die gaat voor hernieuwde winterkou.

 

De commentaren zijn gesloten.