23-12-07

Eerste vorstperiode achter de rug

Vandaag ligt de gemiddelde dagtemperatuur voor het eerst sinds 16 december opnieuw boven nul. Daarmee kunnen we wel stellen dat er een einde is gekomen aan de eerste vorstperiode van deze winter. Het zogenaamde "stralingswintertje" of "inversiewintertje" kwam al bij al verrassend stevig uit de hoek, met een koudegetal van 13,9, twee ijsdagen en vier schaatsdagen. Vooral vrijdag en zaterdag waren ideale dagen om de ijzers onder te binden: zonnig, windstil en perfecte ijscondities. Zaterdag klom het kwik tot +6°, maar omdat de lucht nog vrij droog was, bleef de ijsvloer er perfect bijliggen. Vandaag steeg de temperatuur "maar" tot +3°, maar de zwakke zuidwestenwind voerde vochtige lucht aan. Daardoor werd het dauwpunt positief, kwam er water op het ijs en verloor het snel aan draagkracht. Rond de middag was het over en uit met de schaatspret.

De volgende dagen krijgen we lichte, maar wel doorzettende dooi. 's Nachts blijft het net boven nul, overdag wordt het 3 à 4 graden. Er kan wat neerslag vallen en de wind wakkert aan. Vanaf tweede Kerstdag stijgt de temperatuur verder en komen we overdag vlot boven de +5°C.

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de winter een tweede offensief plant. Wel zien we het ensemble-gemiddelde van de temperatuur op het einde van de tiendaagse periode wat dalen. De volgende dagen komt er een westelijke circulatie op gang. Het enige lichtpuntje dat we voorlopig zien, is dat het nog niet zeker is dat de westcirculatie zal doorzetten. Zowel ECMWF als GFS laten ruimte voor latere winterse ontwikkelingen, die schuchter opduiken in het (te) verre verwachtingsbereik. 

23:11 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.