21-12-07

Mooie schaatsdagen, mindere vooruitzichten

Vandaag was een perfecte schaatsdag: windstil, zonnig, koud, perfect zwart ijs en een schitterend berijpt decor. Het stralingswintertje heeft er zowat alles uitgeperst wat mogelijk was: een paar nachten met matige vorst en twee ijsdagen. Het koudegetal (of Hellmanngetal) staat na vandaag in Drongen op 12. Daarmee hebben we al een aantal van de zachtste winters voorbijgestoken, dat terwijl vandaag pas de astronomische winter begint.

De vooruitzichten zijn jammer genoeg minder gunstig. Op korte termijn zit het nog snor: de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het opnieuw matig. Morgen zaterdag komt het kwik nog amper boven nul. Op ondiep water kan er dus weer naar hartenlust worden geschaatst. Op diepe plassen en kanalen blijft het ijs onbetrouwbaar! Vanaf zondag begint het te kwakkelen. Het vriest 's nachts licht, overdag klimt het kwik tot tegen de +5°. Het ijs zal dan snel onbetrouwbaar worden. Door de positieve temperaturen verliest het immers aan draagkracht.

In de kerstnacht schommelt het kwik rond het vriespunt. Het is bewolkt en er valt wat neerslag. Die neerslag kan winters van aard zijn, maar de hoeveelheden zijn niet groot.  Op Kerstdag liggen de maxima rond +4°C. De dagen daarna lopen de temperaturen verder op, zowel 's nachts als overdag. De nachtvorst verdwijnt. Op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode lijkt het weer iets frisser te worden, maar een terugkeer van het winterweer zit er voorlopig niet in. De enige hoop voorlopig op die termijn: de depressies op de Oceaan volgen een vrij zuidelijke koers, wat ruimte laat voor nieuwe hogedrukimpulsen naar het noorden. Voorlopig zijn die nog niet te zien.

 

westelijk

ECMWF2112 voor volgende week: lucht van maritiem-polaire oorsprong stroomt vanuit het westen over ons land en zorgt voor zacht weer. Let op de depressie helemaal in het westen, in de buurt van New Foundland. Als die naar het zuiden trekt, kan hogedruk zich opnieuw uitbreiden naar het noorden. Afwachten maar of dat ook zal gebeuren.

 

De commentaren zijn gesloten.