20-12-07

Koudste dag van deze winter

Vandaag donderdag wordt (voorlopig) de koudste dag van deze winter. Vannacht daalde het kwik tot -5,7°C. Voor het eerst matige vorst dus, en meteen ook de laagste temperatuur van heel het jaar 2007 hier in Drongen. Dit decemberwintertje leverde al meer kou op dan de hele vorige winter samen. Het koudegetal staat voorlopig op 4,6 en daar komen vandaag nog heel wat "punten" bij, want meer dan waarschijnlijk klimt het kwik vandaag niet boven het vriespunt. Althans: niet in Vlaanderen, want door de temperatuursinversie heeft het vannacht in de hoge Ardennen niet eens gevroren.

Ook de komende nacht wordt nog koud, met waarschijnlijk opnieuw matige vorst. Daarna lopen de temperaturen geleidelijk op. Vanaf morgen klimt het kwik overdag weer een paar graden boven nul, 's nachts blijft het nog licht vriezen. De nachtvorst verdwijnt waarschijnlijk rond de kerstdagen, maar helemaal zeker is dat nog niet. De verzachting lijkt zich niet zo sterk door te zetten als eerst verwacht. Er blijft steevast een hogedrukgebied in de buurt. Het zal van de precieze positie van de kern afhangen hoe de temperatuur evolueert. De 15-daagse pluimverwachting van ECMWF voor de temperatuur op 2 meter hoogte, laat op het einde van de termijn opnieuw een dalende tendens zien. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog onzeker. Eén ding staat wel vast: deze winter ligt voorlopig veel meer op koers om koud uit te pakken dan die van vorig jaar.

09:00 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winteverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.