18-12-07

Eerste schaatswedstrijd op natuurijs een feit

Er valt voorlopig weinig nieuws toe te voegen aan de verwachting van gisteren. Nog tot en met zaterdag blijft het 's nachts licht tot matig vriezen, overdag wordt het enkele graden boven nul. Vanaf zondag lijkt het weer te gaan omslaan en draait de wind naar zuidwestelijke richtingen, met uiteraard oplopende temperaturen. Hoe hoog het kwik precies zal klimmen, is nog niet echt duidelijk. Een wat kwakkelend weertype, met 's nachts lichte (grond)vorst en zelfs wat natte sneeuw, is niet geheel uit te sluiten. Waarschijnlijker is evenwel dat de vorst (tijdelijk?) volledig verdwijnt.

Er komen de volgende dagen wat beperkte schaatsmogelijkheden. In Nederland wordt woendagavond (19 december) de eerste marathon op natuurijs gereden. Stelt u zich daar vooral niet te veel bij voor: het gaat om een skeelerbaan waarop een laagje water van een centimeter of vier is gezet. Dat is nu volledig bevroren. Door het ijs zakken is dus onmogelijk. De A-rijders zullen er 125 rondjes rijden. Op enkele ondergelopen weilanden en uiterwaarden in Nederland is trouwens vandaag al geschaatst.

In Vlaanderen kan tegen vrijdag hier en daar allicht op ondiep water worden geschaatst. Op water dat dieper is dan 1 meter, zal de ijsvloer onbetrouwbaar zijn. Het is dan ook ten sterkste af te raden om daar het ijs op te gaan. De kans is bijzonder groot dat vanaf zondag ook de beperkte schaatsmogelijkheden achter de rug zullen zijn.

23:51 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerbericht, weer, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.