17-12-07

Koude nachten tot en met zaterdag

Tot en met zaterdag blijft het 's nachts licht, misschien soms matig vriezen. Overdag stijgt het kwik tot een paar graden boven nul. Voor het weekend en de kerstdagen zijn de verwachtingen onzeker.

Het hogedrukgebied lijkt het met andere woorden wat langer uit te zingen dan oorspronkelijk verwacht. Dat gebeurt wel eens meer tijdens de winter. Waar we eerst nog een vrij overtuigende verzachting zagen vanaf komend weekend, zien we nu weer wat aarzeling in de berekeningen van het ECMWF. De operationele berekening laat het op zondag tijdelijk zachter worden, om dan vanaf de nacht van zondag op maandag weer onder het vriespunt te duiken. Daarmee is die berekening wel één van de koudste van het ensemble.

In de (experimentele) vijftiendaagse pluimverwachting, zien we hoe het vanaf de tiende dag over en uit is met de winter, op een paar eenzame leden na. Met de ontwikkelingen van de voorbije dagen in het achterhoofd, nemen we dat voorlopig misschien best nog met een korreltje zout. 

 

pluim171207

Kort samengevat: de volgende vijf dagen worden de nachten nog wat kouder. De wind neemt in kracht af. Het water dat nu nog open ligt, zal dus iets gemakkelijker dichtvriezen 's nachts. Daar tegenover staat dat de maxima stilaan wat hoger uitvallen. Met een lage luchtvochtigheid hoeft dat niet problematisch te zijn. In de oostelijke helft van Vlaanderen zal er in het tweede deel van de week hier en daar geschaatst kunnen worden op ondiep water, in het Gentse wordt het waarschijnlijk moeilijker. De kans dat er in de eerste week van de kerstvakantie volop geschaatst zal kunnen worden, lijkt in elk geval heel erg klein.

 

23:31 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, winterverwachting, weerbericht, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.