16-12-07

Eerste hellmanpunten zijn binnen

De eerste Hellmanpunten van de winter 2008 in Drongen zijn binnen. De gemiddelde etmaaltemperatuur bedroeg vandaag -0,3°C. De minimumtemperatuur van -2,8° was ook de laagste van dit nieuwe winterhalfjaar. Op kleine sloten en plassen ligt het eerste laagje ijs. De maximumtemperatuur kon eventjes oplopen tot +3,0°C, maar door de lage luchtvochtigheid kon het prille ijslaagje zich probleemloos handhaven. Het dauwpunt liep niet hoger op dan -2,2°C.

Het weer van vandaag is ook het weer van de volgende vijf dagen. Er kan dus een bescheiden ijsvloertje ontstaan. Of dat in deze regio ooit sterk genoeg zal worden om schaatsers te kunnen dragen, is maar zeer de vraag. Het blijft toch bij meest lichte vorst in de nacht en vanaf zaterdag zien we de kans op zachter weer fors toenemen. Het hogedrukgebied lijkt uiteindelijk toch weg te zakken naar het zuidoosten. Daardoor draait de wind geleidelijk van oost naar zuidoost en zuid. Op zich nog geen probleem, want het vasteland is inmiddels afgekoeld en dus kan de vorst zich ook met een zuidenwind nog wel handhaven. Maar als de wind uiteindelijk naar het zuidwesten zou ruimen (zoals ECMWF1612 berekent), is het over en uit met de vorst. Een bescheiden aantal EPS-leden handhaaft de vorst tot het einde van de tiendaagse periode, maar een verzachting is nu toch uitdrukkelijk aanwezig.

Maar wie weet is dit stralingswintertje wel een opmaat voor eindelijk nog eens een ouderwetse winter.

23:55 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.