13-12-07

Onzekere verwachtingen (2)

Eigenlijk had ik het kunnen weten. Eén van de basisregels van de ensemble-verwachtingstechniek luidt: "het laatste ensemble is niet noodzakelijk het meest betrouwbare." En een andere: "Wees alert voor een al te plotse eensgezindheid als de vorige ensembles een grote onzekerheid vertoonden."

Het is opnieuw gebleken. Nadat het EPS gisteren plots eensgezind koos voor negatieve etmaalgemiddelden, is vandaag de onzekerheid groter dan we de vorige dagen gezien hebben. De koude oplossingen zijn nog altijd aanwezig (de meest extreme zijn zelfs nog een fractie kouder geworden), maar de warme zijn ook weer in volle glorie terug. Onderstaand "composiet" van de T2m-pluim van de afgelopen dagen maakt het grillige verloop duidelijk:

 

composietpluim


 

Alles hangt nog immer af van de exacte positie van de hogedrukkern. Daarvan is plots een nieuwe variant nadrukkelijk opgedoken: het hogedrukgebied boven de Britse eilanden. Zowat alle modellen komen nu met één of andere versie daarvan. Daardoor draait de wind bij ons na het weekend naar het noordwesten en stroomt er lucht binnen vanover het nog warme Noordzeewater. Dan kunnen de maxima al snel oplopen tot ruim boven de 5 graden.

Deze ochtend koos EC1300 voor een opmerkelijke variant: de hogedrukkern verplaatst zich naar de Britse eilanden en maakt op het einde van de verwachtingsperiode contact met een hogedrukgebied in de poolstreek. Op die manier stroomt een massa ijskoude lucht via Scandinavië naar het zuiden. In de nieuwe operationele EC12-run blijft daar niets meer van over, dus al te veel belang moeten we daar maar niet aan hechten.

We kunnen alleen maar besluiten dat de onzekerheid over het weerbeeld van volgende week opnieuw is toegenomen. Zowel een vorstperiode als een week met een gemiddelde temperatuur van +5° is mogelijk. De kans op de vorming van een ijsvloer is wel aanzienlijk afgenomen.

22:40 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.