12-12-07

Een weekje lichte vorst

Het ziet er naar uit dat het hogedrukgebied dat zich inmiddels heeft gevormd, vanaf zaterdag voor minstens vijf à zeven dagen voor licht winters weer zal zorgen. Zoals in de vorige dagen al uitgelegd, is dat momenteel zo ongeveer het hoogst haalbare.

Zowel ECMWF als het Britse UKMO (zie kaart hieronder), positioneren de kern van het hogedrukgebied nu iets ten noorden van ons land, waardoor er aan de grond een zwakke stroming staat uit oost tot zuidoost. Daardoor kan de onderste laag van de atmosfeer, de zogenaamde "grenslaag", geleidelijk aan afkoelen. Vanaf zaterdag vriest het een groot deel van de dag licht. Rond de middag kan het kwik eventjes positief worden, tegen de ochtend kan het eventjes matig vriezen. Misschien is dat net voldoende om tegen het einde van de volgende werkweek voor wat schaatsijs te zorgen op ondiepe plassen en sloten.

 

ukmo1212


 

De eensgezindheid in de nieuwe EPS-pluim van ECMWF1212 is opvallend. In tegenstelling tot het EPS van gisteren (zie bericht hieronder) liggen tot en met volgende woensdag alle oplossingen nu vrij dicht bij elkaar in de buurt. Ze kiezen nu allemaal voor een vrij koud weertype. Vanaf donderdag lopen de berekeningen uiteen en op het einde van de tiendaagse periode is het volgens een kleine helft van de EPS-leden over en uit met de vorst. Tegelijk vinden we ook de koudste berekende temperaturen terug op het einde van de pluim.  Het valt wel op dat een eventuele verzachting nu al een paar uitdraaien na elkaar wordt uitgesteld. Het is ooit anders geweest.

 

pluim1212 

Kort samengevat: diep winterse toestanden met sneeuw en strenge vorst, hoeven we de volgende dagen niet te verwachten. Licht winters weer met 's nachts lichte tot matige vorst behoort wel tot de mogelijkheden, net als een eventuele ijsdag. De kans dat er zich een bescheiden ijsvloer vormt met beperkte schaatsmogelijkheden, is reëel. Die kans is voorlopig toch nog kleiner dan 50 procent. 

22:51 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.