11-12-07

Moeilijke verwachting

Het blijft moeilijk om uitspraken te doen over de vorming van een (eventueel) ijsvloertje de komende dagen. Grootschalig gezien verandert er weinig op de verwachtingskaarten, maar nu zijn het de details die het hem doen. We zien het hogedrukgebied bij elk weermodel én bij elke uitdraai een net iets andere positie innemen vanaf zaterdag. Jammer genoeg zijn het precies die kleine details die het verschil kunnen uitmaken tussen een bescheiden vorstperiode met maxima rond 0° en 's nachts lichte tot matige vorst, óf temperaturen die dag en nacht een paar graden boven nul liggen.

Een blik op de EPS-pluim van deze avond van de 2 meter-temperatuur voor De Bilt, maakt dat duidelijk:

pluim111212

Vanaf vrijdag begint de pluim erg breed uiteen te waaieren. Een aantal leden laten het vanaf zaterdag matig vriezen 's nachts, andere blijven haast continu boven nul. Volgens de operationele berekening (rode lijn) is de vorst vanaf maandag een voorbije zaak, maar die berekening behoort daarbij tot de warmere oplossingen.

Volgens die operationele berekening zakt de kern van het hogedrukgebied vrij snel naar het zuiden, waardoor vochtige zeelucht kan binnensijpelen. Onder die omstandigheden kan zich geen ijsvloer vormen.  Andere leden houden de kern blijkbaar wel ten noorden van ons en laten het kwik ongeveer een week lang dag en nacht onder nul blijven. Uiteraard vormt zich in dat geval wel een ijsvloer.

Een blik op de andere weermodellen brengt geen duidelijkheid. Het Britse UKMO houdt de kern in de avondrun vrij noordelijk, maar dat model was tijdens vorige uitdraaien minder kou-gezind dan ECMWF. Ook de operationele berekening van het Amerikaanse GFS-model wisselt van run tot run tussen een "blijver" (ten noorden van ons) en een zakker.

Belangrijk detail: in een dergelijke situatie zit Vlaanderen iets beter dan Nederland, dat sneller last heeft van "dooi om de noord". We mogen er dus van uit gaan dat de EPS-pluim voor Ukkel iets kouder is dan die van De Bilt. Jammer genoeg is deze pluim niet vrij beschikbaar en blijft het dus bij gissen. 

23:00 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerbericht, weer, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.