10-12-07

Inversiewintertje blijft in beeld

Volgens de modeluitvoer van ECMWF1012 blijft het inversiewintertje in beeld. De kern van het hogedrukgebied ligt vanaf woensdag net ten noorden van ons en blijft daar een aantal dagen kamperen. We krijgen heel erg rustig weer, met vooral in Vlaanderen aanvoer van continentale lucht. De noordelijke helf van Nederland maakt meer kans op de insijpeling van vochtige lucht van de Noord- en/of Oostzee.

De temperatuur zal vanaf woensdag gaan dalen, met in de nacht meest lichte en later op de week misschien ook matige vorst. Overdag loopt het kwik op tot iets boven nul. Hellmanpunten lijken nu heel erg waarschijnlijk. Een ijsvloertje kan zich vrij vlot vormen omdat het vrijwel windstil is. Toch is er nog een grote "maar".

Elke kleine verandering in de positie van de hogedrukkern, kan de volgende dagen grote gevolgen hebben voor de temperatuur en het weerbeeld. Het is daarom moeilijk om verder dan drie dagen vooruit te kijken. De koude laag waarin we ons binnenkort bevinden, is maar een paar honderd meter dik. Elke insijpeling van vocht kan op slag bewolking doen ontstaan, waardoor de uitstraling wordt tegengehouden en de vorst getemperd. Dringt er wat drogere lucht vanuit het oosten of zuidoosten binnen, dan kan de bewolking oplossen en kan het kwik 's nacht vlot onderuit gaan.

Over de vorming van schaatsijs kan ik mij voorlopig nog niet echt uitspreken. De kans dat er tegen volgende week schaatsijs wordt gevormd is aanwezig, maar nog niet erg groot. Aan de andere kant heeft dit soort inversieweer ooit nog al onverwacht schaatsijs opgeleverd. De laatste keer was dat in Drongen het geval eind januari 2006. We houden het in de gaten.

 

inversiewinter

 


De ECMWF-verwachtingskaart voor komende maandag: de kern van het hogedrukgebied ligt ten noordoosten van ons land. Als deze kaart uitkomt, vriest het 's nacht een graad of 4, overdag flirt het kwik met het vriespunt.

(bron kaart: www.wetterzentrale.de) 

22:16 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.