09-12-07

Vorstperiode lijkt in aantocht

De vorming van de blokkade zit nog altijd in de modellen en is inmiddels binnen de termijn +72h gekomen. We mogen er dus vanuit gaan dat ze er weldegelijk komt.  De vorige modeluitdraaien leek het hogedrukgebied boven Scandinavië vrij snel de neiging te vertonen om naar het zuidoosten weg te zakken, maar de jongste verwachtingen zien we ze telkens een poosje langer ten noorden van ons standhouden. Dat zorgt ervoor dat het geleidelijk aan kan afkoelen.

Zoals eerder gezegd, is het brongebied van de lucht die de komende dagen naar ons toe stroomt, niet echt koud. De koude moet dus ter plaatse worden "gemaakt", door uitstraling. Dat maakt het opmaken van een temperatuursverwachting lastig. Alles staat of valt met de bewolking. Als het 's nachts voldoende uitklaart, dan kan het kwik behoorlijk diep wegzakken, met eerst nog lichte, maar vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag ook matige vorst. Blijft het bewolkt, dan raakt de temperatuur 's nachts niet of  nauwelijks onder nul. In het slechtste geval krijgen we vanaf woensdag een mistig en grijs weertype met dag en nacht ongeveer +2°C.

De kans op ijsdagen in het tweede deel van de week is reëel. De vraag is alleen of schaatsliefhebbers daar onder deze omstandigheden wel op moeten hopen. Een ijsdag zal hoogstwaarschijnlijk alleen mogelijk zijn in mistige omstandigheden. Dan kan het kwik overdag net onder nul blijven, maar de kans is dan groot dat het ook 's nachts maar licht vriest en dat de temperatuur vlak aan de grond zelfs hoger ligt dan op anderhalve meter hoogte. Meer baat hebben ijsliefhebbers bij zonnig weer, waarbij de temperatuur net na de middag eventjes boven nul komt, maar waarbij het 's nachts wel flink kan vriezen.

Of het al dan niet bewolkt zal blijven vanaf woensdag, is nu nog onmogelijk in te schatten. Maar als we de ensembles erbij nemen, kunnen we zeggen dat er toch minstens 50 procent kans is dat er zich vanaf volgend weekend een schuchter ijsvloertje begint te vormen. Pluspunt is alvast dat er weinig wind zal staan, wat de vorming van mooi schaatsijs ten goede komt.

Of er echt een schaatswaardige ijsvloer zal ontstaan, is nu nog niet te zeggen. In de vijftiendaagse ensembles van ECMWF en GFS lijkt de temperatuur op het einde van de periode weer wat op te lopen, maar onder deze omstandigheden (een geblokkeerd stromingspatroon) is het eigenlijk zinloos om zo ver vooruit te gaan kijken. 

22:13 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.