09-12-07

Verschil tussen licht en diep winters

Ik probeer hieronder eventjes te schetsen waarom we vanaf halfweg volgende week wel licht winters, maar geen diep winters weer hoeven te verwachten en dat ondanks de aanwezigheid van het door winterliefhebbers zo gewilde Scandinavisch hogedrukgebied.

Het hogedrukgebied dat we volgende week boven Scandinavië zien verschijnen, is in het noorden te veel afgerond. Daardoor maakt de zachte lucht gewoon een kringetje. Dat heb ik aangeduid met de rode pijl om de "H". Ook het lagedrukgebied boven Rusland zorgt ervoor dat de koude Siberische lucht ons niet kan bereiken.

 

verkeerd

 

Hieronder heb ik uitgetekend hoe het wel moet: een hogedrukgebied boven Scandinavië en de noordelijke Noordzee dat "aangepunt" is , waardoor de zachte lucht helemaal naar de poolgebieden wordt gedwongen en ons ook niet via een omweg kan bereiken. Strategisch gelegen lagedrukgebieden boven Noord-Rusland en de Middellandse zee zorgen ervoor dat koude Siberische lucht snel naar ons wordt getransporteerd. Zo'n ideale situatie laten de weerkaarten voorlopig nog niet zien.

 

goed1


Hierboven de ideale situatie, die (voorlopig?) nog niet in de verwachtingen zit.

 

01:09 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, winter, winterverwachting, weerbericht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.