07-12-07

Evolutie naar licht winters weer

Ik heb het hier al vaker neergeschreven: om echt winterweer te krijgen, moeten heel wat puzzelstukjes precies in elkaar passen. De volgende dagen zien we op het eerste gezicht een vrij complete puzzel ontstaan, maar bij nader inzien ontbreken er toch nog een paar stukjes en passen ze ook niet overal perfect in elkaar. Het resultaat: een overgang naar licht winters weer, zonder echte diepvries-taferelen.

Dat de blokkade er komt, ligt nu zo goed als vast. Alleen de ligging lijkt (volgens de operationele ECMWF0712-berekening) nog niet optimaal te zijn. Het brongebied van onze lucht is niet koud en kan de komende dagen ook niet afkoelen, omdat de blokkade er relatief zachte en vochtige lucht naartoe voert, die ons daarna via een continentale omweg bereikt.

Concreet: het superzachte weer (vannacht hier nog +14°) hebben we nu al achter ons gelaten. De komende dagen is het wisselvallig en winderig, met soms stevige buien. De temperatuur ligt tot en met dinsdag overdag  rond +7 à +8 graden, 's nachts rond +4 graden. In de nacht van dinsdag op woensdag wordt het kouder, met kans op lichte vorst. De dagen daarna loopt het kwik overdag op tot een graad of 4, 's nachts blijvend kans op lichte vorst. De EPS-temperatuurpluim voor 2 meter hoogte voor De Bilt blijft een dalende tendens vertonen tegen volgend weekend. Het ensemblegemiddelde komt dan nauwelijks nog boven nul. Dat betekent: kans op hellmanpunten en zelfs een ijsdag. 's Nachts vriest het dan licht, met een kleine kans op matige vorst. Slechts tien procent van de EPS-leden steunt dit licht winterse scenario niet en komt met hogere temperaturen.

Als we een schaatsvloer willen krijgen, zal de blokkade toch nog wat overtuigender uit de hoek moeten komen. Maar de eerste vliesjes op de (volle) sloten lijken er toch stilaan aan te komen. 

 

lichtwintersepluim


 

22:33 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.