06-12-07

Virtuele blokkade houdt voorlopig stand

De virtuele blokkade blijft in de modeluitvoer zitten en sluipt bijgevolg stilaan dichterbij. Voorlopig blijft woensdag 12 december een cruciale datum. Op die dag zien we de verschillende ensemble-leden van GFS en ECMWF andere richtingen inslaan. De winterse weg lijkt daarbij wat waarschijnlijker geworden dan de voorbije dagen. Een ruime helft van de oplossingen gaat voor een winterse setting. Wat niet wil zeggen dat er dan meteen zwaar winterweer te wachten staat. Daarvoor ontbreekt voorlopig één zeer belangrijke factor: een koudereservoir in (noord)oost-Europa.

Zowel de operationele GFS0612 als ECMWF0612 laten begin volgende week een blokkade ontstaan boven Scandinavië. Aanleiding is een depressie die we nu al op de analysekaart zien liggen boven New Foundland. Die diept uit terwijl ze de Atlantische Oceaan oversteekt tot een flinke stormdepressie. Zondagochtend bereikt de kern Ierland en zondagavond ligt ze al boven ons land. Dat zou betekenen dat Nederland en België gespaard blijven van het zwaarste windveld. Toch is dit een situatie die nauwlettend gevolgd moet worden, want een kleine koerswijziging kan grote stormgevolgen hebben.

Na de doortocht van de depressie stijgt de luchtdruk en kan zich een rug van hoge druk opbouwen richting Noorwegen. Dat zorgt op dinsdag 11 december voor een noordwestelijke stroming boven de Benelux. Door het relatief warme zeewater wordt het daarbij overdag niet kouder dan een graad of 7. Woensdag zou zich dan een stevige kern van hoge luchtdruk ontwikkelen boven Scandinavië, waardoor er stilaan continentale lucht naar ons toe stroomt. Als dat scenario zo doorgaat, dan krijgen we in de loop van volgende week stilaan kans op lichte vorst in de nacht en maxima rond of iets onder +5°C, volgens het EPS van ECMWF tegen volgend weekend misschien nog wel iets kouder, met kans op de eerste hellman-punten (zie rechterkolom voor meer uitleg hierover).

Er zijn nog heel wat "mitsen" en "maren". In de eerste plaats en zoals eerder gezegd: er ligt geen koudereservoir in onze buurt. Ten tweede: virtuele blokkades kunnen tot op de termijn van +72u plots weer uit de weermodellen verdwijnen, hoe consequent ze ook aanwezig waren. Ten derde: er zijn nog altijd een aantal ensemble-leden die niet meegaan in deze ontwikkeling.

Persoonlijk schat ik de kans momenteel op zo'n vijftig procent dat we half volgende week een licht winterse periode tegemoet gaan. De kans is nog altijd even groot dat er uiteindelijk niets van terecht komt en dat het gewoon zacht blijft.

moyenne

Deze kaart toont het gemiddelde van alle 20 de ensemble-leden op de termijn van +180u. De luchtdruk boven Scandinavië is hoog. Daaraan kan je zien dat heel wat van die 20 leden een hogedrukgebied boven Scandinavië intekenen. De precieze ligging wordt cruciaal voor het verdere verloop van december, want je ziet ook nog altijd een zuidelijke stroming op de loer liggen.

22:37 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.