05-12-07

Worstelen met een blokkade

Vanavond wordt weer duidelijk dat weermodellen de grootste moeite hebben om de vorming van een blokkade op een termijn van een week vooruit in te schatten.

De kaartjes van de 20 ensembleleden van GFS laten op de termijn +168 de meest uiteenlopende situaties zien: van pure westcirculaties (zoals de operationele GFS0512-berekening) tot stevige hogedrukgebieden boven Scandinavië.

In het EPS van ECMWF0500 waren de koude oplossingen grotendeels verdwenen, in het EPS van ECMWF0512 nemen ze weer wat in aantal toe. Omslagpunt lijkt voorlopig woensdag 12 december te zijn. Dan vormt de blokkade zich al of niet op een gunstige plaats. De kans dat alle puzzelstukjes goed in elkaar vallen voor een winterse episode is voorlopig nog niet groot, maar wel aanwezig. De volgende dagen moeten duidelijkheid brengen.

De eerste zeven dagen hoeven we in elk geval nog geen winter te verwachten, hoewel de temperatuur stilaan zakt van +13° morgen donderdag naar een graad of 7 à 8 vanaf vrijdagnamiddag. Het blijft ook wisselvallig. 's Nachts daalt het kwik vanaf zaterdag tot een graad of twee. In de hogere delen van de Ardennen is wat winterse neerslag vanaf het weekend niet uit te sluiten.

De commentaren zijn gesloten.