04-12-07

Sprankeltje hoop, deel 2

De operationele berekening van ECMWF0412 blijft consequent licht winterse perikelen intekenen op het einde van de tiendaagse periode, maar was daarmee vanavond wel één van de koudste opties in het ensemble. Komend weekend daarentegen, zit de operationele berekening nog boven in de temperatuurspluim. Heel wat leden kiezen voor een wat koudere oplossing dan de +7 à +8° van de hoofdberekening. Er wordt ook opnieuw heel wat neerslag verwacht in het weekend, dus het zou wel eens behoorlijk guur kunnen worden.

GFS0412 laat nog altijd weinig ruimte voor winterweer de komende tien dagen. Rond dag 10 begint de 850 hPa-temperatuurpluim wel erg breed uit waaieren (van pakweg +8° tot -12°), terwijl het neerslagsignaal sterk afneemt. Dat wijst op de opbouw van een hogedrukgebied, maar eigenlijk is dat nog te ver weg in de tijd om een zinnige uitspraak te kunnen doen.

Opvallend is wel dat de operationele berekening van GFS0418 voor het eerst wel meegaat in de opbouw van de rug vanaf zondag.

 

Op de hoogtekaarten van de operationele ECMWF0412-berekening is de afbouw van de westcirculatie mooi te zien. Of het in werkelijkheid ook zo zal gebeuren, is nog maar de vraag. Volg stap voor stap mee:

Stap 1: het begint zondag, met een vrij zuidelijke straalstroom. Deze ontwikkeling houdt het model nu al enkele dagen vol. 

straal1

Stap 2: de rug begint zich op maandag te ontwikkelen, ter hoogte van 20° westerlengte.

straal2

Stap 3: op dinsdag begint de rug goed uit de verf te komen.

straal3
Stap 4: op woensdag is de rug nog beter ontwikkeld. Boven de Balkanstaten snoert zich een ULL af.

straal4
Stap 5: de rug krijgt stilaan de vorm van een omegablokkade,

straal5
Stap 6: de rug is nu stevig ontwikkeld tot boven Scandinavië. Aan de grond zorgt dat bij ons voor een (zwakke) noordoostelijke stroming met (meest lichte) vorst. Onnodig te zeggen dat de operationele kaarten op deze termijn met een flinke korrel zout moeten worden genomen.

straal6
(Bron kaarten: www.ecmwf.int)

23:14 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: winter, winterverwachting, weer, weerbericht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.