03-12-07

Sprankeltje hoop?

Het Europese ECMWF- en het Amerikaanse GFS-weermodel komen in de 12Z-run van vandaag met oplossingen voor de dag die op het eerste gezicht lijnrecht tegenover elkaar staan vanaf komend weekend.  Toch is die tegenstelling maar schijn.

De operationele berekening van GFS is opnieuw van begin tot eind strak zonaal, met niet de minste kans op winterweer. De temperatuur schommelt dag en nacht tussen +5° en +10°, af en toe zelfs hoger.

Bij ECMWF zien we een totaal andere ontwikkeling. Tot en met komende vrijdag is de stroming zonaal. Op zaterdag ligt een depressie boven Italië, tegelijk bouwt het hogedrukgebied van de Azoren stilaan een rug op naar het noorden. Op zondag is de stroming bij ons noordwest en gaat de temperatuur wat naar omlaag. Op maandag ligt één depressie pal boven ons hoofd en een andere boven de Adriatische Zee. Er ontstaat een stevige zuid-noord georiënteerde rug van hogedruk, ongeveer van Portugal naar de Noorse Zee. Nog twee dagen later zien we zelfs een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië, dat ook in de hoogte goed ontwikkeld is. De wind draait naar het noordoosten. Omdat er niet veel kou voorhanden is in Oost-Europa, wordt het (louter volgens deze operationele berekening!) nog niet echt koud, met minima rond 0° en maxima rond +5°.

Twee tegenovergestelde berekeningen dus. Maar als we de ensembleleden van GFS erbij nemen, dat zien we ook daar oplossingen die een variant zijn van de ontwikkelingen in de operationele run van ECMWF. In het EPS van ECMWF lijken ook leden te zitten die, net als de operationele berekening van GFS, de westcirculatie in stand houden.

Samenvattend: tot en met donderdag blijft het zacht en wisselvallig, met maxima rond of boven +10°. In de nacht van donderdag op vrijdag valt er een hele plens regen. Daarna begint de temperatuur aan een geleidelijke daling, met maxima rond +7° en minima onder +5°. Vanaf volgende week dinsdag zijn de verwachtingen onzeker: 50 procent kans op zacht en wisselvallig weer en 50 procent kans op (heel) licht winters weer met lichte nachtvorst en maxima iets onder +5°C. De kans op ijsdagen lijkt, ook op het eind van de tiendaagse periode, voorlopig verwaarloosbaar klein.

 

 

Geopotential3250032hPa_Europe_216

De kaart hierboven toont de interessante ontwikkeling bij de operationele berekening van ECMWF: er ontwikkelt zich een high-over-low blokkade. Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied dat ook in de hoogte stevig ontwikkeld is. Boven Centraal-Europa ligt een omvangrijk ULL (Upper Level Low). Daartussen stroomt continentale lucht naar onze streken. Als die situatie lang genoeg blijft duren, maakt de winter een kans.

 

 

Niets daarvan bij de operationele berekening van GFS. De kaart hieronder is anders gepresenteerd, maar toont ons ongeveer hetzelfde: de luchtstromingen op 500 hPa (ongeveer 5000 meter hoogte). Voor dezelfde termijn verwacht het Amerikaanse model een westcirculatie. Van een blokkade boven Scandinavië is er totaal geen spoor. Winterweer maakt geen kans. Afwachten maar welke van beide opties het uiteindelijk zal worden.

 

geopotentialGFS


 

23:05 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.