29-11-07

Dynamisch weer

Het worden leuke tijden voor de rechtgeaarde weeramateur. We krijgen de komende dagen bijzonder dynamisch weer. De ene na de andere randdepressie lijkt te gaan ontstaan. Een eerste staat al voor komende zondag op het programma. We mogen ons verwachten aan een bak neerslag en veel wind. De precieze details zijn nu nog niet in te schatten, dat is last minute-werk. Dat is ook niet mijn specialiteit. Dat laat ik over aan specialisten als Karim Hamid of Skystef, beiden professioneel met het weer bezig maar ook met een eigen weer-website.

Die randdepressies zijn typisch voor een goed draaiende westcirculatie. Een omvangrijk lagedrukgebied ligt dan vrijwel stationair boven de Oceaan. Dat is de moederdepressie. In haar zog (vrij letterlijk op te nemen, want de straalstroom speelt daarin een grote rol) ontstaan kleine dochterdepressies, die heel venijnig uit de hoek kunnen komen. Het zijn meestal die geografisch kleine randdepressies die in de Benelux de grootste schade veroorzaken.

ECMWF2912 tekent zo'n randdepressie in op 6 december, met kern boven Nederland. Dat moeten we nu nog niet te letterlijk interpreteren, want zoals gezegd zijn die kleine depressies moeilijk op voorhand in te schatten door de weermodellen. Het duidt er wel op dat ze elk moment kunnen opduiken in de uitvoer en dat de situatie nauwlettend gevolgd moet worden.

De winterliefhebber weet ook wat het betekent als er sprake is van termen als "westcirculatie" en "randdepressies": structurele vrieskou maakt voorlopig geen kans. Het poolhoog, waarvan sprake de vorige bijdrage, lijkt zich volgens de jongst EC-uitvoer uiteindelijk boven noordwest-Siberië te gaan vestigen  zonder dat het een directe invloed heeft op ons weer.

 

randdepressie

 


De operationele verwachtingskaart van ECMWF voor 6 december. We zien een westcirculatie met de moederdepressie ten oosten van IJsland. Er zijn drie randdepressies te zien: eentje onder Groenland, eentje tussen noord-Noorwegen en Groenland en eentje met kern boven Nederland. Dergelijke kleine randdepressies kunnen bij ons heel heftig uitpakken.

Bron kaart: www.wetterzentrale.de 

22:38 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

27-11-07

Hogedrukgebied steekt Noordpool over

(Dit is een archiefbladzijde. Het meest recente bericht is te lezen via deze link: Homepage IJsverwachting. )

 

Winterweer staat er de volgende dagen niet op het programma, maar we zien wel een merkwaardig fenomeen dat we de komende tijd goed in de gaten moeten houden. Een blokkerend hogedrukgebied boven Noord-Amerika, dat daar wél voor een winterinval zorgt, lijkt de Noordpool te gaan oversteken en zich uiteindelijk boven Noord-Rusland te vestigen.

We nemen het proces eventjes onder de loep aan de hand van de ECMWF-kaarten voor het hele noordelijke halfrond. We zien op deze kaarten de luchtdruk aan de grond en de geopotentiële hoogte van het 500 hPa-vlak.

Op de eerste kaart (termijn +72h) zien we de blokkade boven Alaska (de gele uitstulping links bovenaan). Aan de oostkant ervan, stroomt koude lucht uit over Centraal Canada. Boven de Benelux staat een westelijke stroming:

 

bel1klein

 

 

Twee dagen later zien we dat het hogedrukgebied zich stilaan verplaatst naar het poolgebied. Een bel met warme lucht raakt ingesloten. Boven de Benelux zorgt een depressie voor winderig en zacht weer, met wind uit westelijke richtingen: 

 

bel2klein


 

Nog eens twee dagen later is het hogedrukgebied wat gekanteld en strekt het zich uit van Noord-Canada tot Noord-Siberië. De "bel" met warme bovenluchten zit nu volledig ingesloten boven het poolgebied. De stroming bij ons is noordwest.

 

bel3klein

 

Op 6 december ligt de kern van het hogedrukgebied boven Noord-Siberië. Ten oosten ervan stroomt ijskoude lucht het continent op. Centraal-Sibrië gaat de diepvries in. Interessant voor ons: het hogedrukgebied ontwikkelt een uitloper naar Scandinavië. Ter hoogte van de Pools-Russische grens ligt een "koude put", die ook daar voor winterweer zorgt.

 

bel4klein

 

Op de laatste kaart ligt de kern van het hogedrukgebied boven Spitsbergen, met nog altijd een uitloper naar Scandinavië. Met dergelijke kaarten ligt koud winterweer voor de Lage Landen op de loer, maar is het er nog nét niet.

 

bel5klein

 

Belangrijke kanttekening: dit zijn de kaarten van één operationele run (EC2712). De kans dat alles de komende tien dagen precies zo zal verlopen als deze kaarten aangeven, is nihil. Ze tonen wel aan dat er de komende dagen processen plaatsvinden die we in het oog moeten houden. Ook de operationele berekening van GFS2712 komt met een situatie die op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode de winter aan onze deur laat kloppen.

Een "wandelend" hogedrukgebied boven de Noordpool lijkt er hoe dan ook aan te komen. Dat is niet alledaags en het kan, als het op de juiste plaats komt te liggen, op termijn fameus koud winterweer opleveren. Alleen is het nu nog veel te vroeg om dat te kunnen inschatten. De komende dagen zullen meer zekerheid brengen.

25-11-07

Westcirculatie op de sporen

Het ziet er meer en meer naar uit dat er de volgende dagen een onvervalste westcirculatie op de sporen wordt gezet. Tussen lagedrukgebieden boven de noordelijke Atlantische Oceaan en Noord-Europa en hogedrukgebieden in het zuiden, komt met een krachtige westelijke stroming zachte lucht vanover zee naar onze contreien gewaaid. Dat zorgt voor zachte temperaturen. Van een winterinval kan dan uiteraard geen sprake zijn.

Tot op het einde van de tiendaagse termijn is er weinig verandering in zicht. IJs valt er voorlopig langs geen kanten te verwachten. De isohypsen van het 500 hPa-vlak op de ECMWF-verwachtingskaart voor woensdag, laten de westcirucaltie duidelijk zien.

 

westcirculatie

Bron kaart: www.ecmwf.int

 

21:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-11-07

Meteorologische winter mist start

Volgende week begint de meteorologische winter. Als we de lange termijn erbij nemen, ziet het er naar uit dat die winter zijn start zal missen. Na de eerder aangekondigde noordelijke stroming tijdens het weekend met zaterdagochtend kans op wat lichte vorst, lijken we over te schakelen op een zonale stroming met een west- tot noordwestcirculatie. Daarbij horen temperaturen die zowel overdag als 's nachts boven het langjarige gemiddelde liggen, zonder echte thermische hoogstandjes evenwel.

De EC2200-pluim liet van eventueel winterweer geen spaander meer heel:

 

15pluim2200

Het aantal leden dat nog vorst in het vooruitzicht stelt, is in deze pluim te verwaarlozen, over de hele vijftiendaagse periode.

 

Twaalf uur later ziet het ensemble er iets minder dramatisch uit voor de winterliefhebber, maar echt hoopgevend is het ook niet:

 

pluim2212

 

Op het einde van de (hier "maar" tiendaagse) periode, zijn er een tiental leden die het laten vriezen. De kans dat de meteorologische winter begint met een vorstperiode, is dus uiterst klein. 

22:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

19-11-07

Op naar een noordelijke stroming?

Op de wat langere termijn, komen de operationele berekeningen van zowel GFS als ECMWF met een noordelijke stroming op de proppen. Dat staat deze tijd van het jaar garant voor wisselvallig en vrij koud weer, met enkele winterse buien van regen, natte sneeuw en hagel. Buien van droge sneeuw zijn op basis van deze kaarten, door de aanvoer over relatief warm zeewater, in Laag-België niet te verwachten.

Grootschalig gezien zijn de Europese en Amerikaanse modeloplossing voor komende maandag dezelfde. Tussen een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland en depressies boven Noord- en Centraal-Europa, komt een noordelijke stroming op gang: 

 

noordelijk1911

 

 

noordelijk1911gfs


 

Gisteren lag de operationele berekening van ECMWF nog helemaal bovenaan in de pluimverwachting. Vandaag is het precies andersom en laat de hoofdberekening één van de koudste varianten zien op het einde van de tiendaagse. De kans is het grootst dat de uiteindelijke waarheid ergens in het midden zal liggen. 

 

PLUIM_191112_NWT

 

Bron kaarten: www.wetterzentrale.de

Bron pluimverwachting: www.knmi.nl

 

23:11 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winterverwachting |  Facebook |

18-11-07

Onzekere lange termijn

De verwachting die we gisteren meegaven, kan behouden blijven: tijdelijk zachter maar tegen volgend weekend waarschijnlijk opnieuw kouder, met kans op nachtvorst.

Wie de ECMWF-kaarten van deze avond zag voor de termijn +144 en verder, zal de schrik eventjes om het hart geslagen zijn. Die kaarten kiezen radicaal voor een westcirculatie. Met het EPS erbij kan de winterliefhebber weer wat opgelucht ademhalen. De operationele berekening (rode lijn) zit op die termijn bij de zachtste oplossingen:

PLUIM_181112_NWT

Toch duidt het er op dat de verwachting op langere termijn onzeker is. Sommige EPS-leden kiezen voor een westcirculatie, andere komen met matige nachtvorst, wat onmogelijk kan bij een westenwind. Afwachten maar weer eens.

Op de heel korte termijn is het nog altijd mogelijk dat er wat natte sneeuwvlokken neerdwarrelen in de nacht van zondag op maandag. Of dat de moeite waard is om voor op te blijven? Ik ben het niet van plan. In de voormiddag klimt het kwik al snel naar 5 graden en is er van sneeuw in het Laagland geen sprake.

21:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: winter, weer, weerbericht, winterverwachting |  Facebook |

17-11-07

Tijdelijk zachter vanaf dinsdag

We zitten dit winterhalfjaar nu al aan 4 vorstdagen. Dat is precies evenveel als in heel januari dit jaar. Het ziet er zelfs naar uit dat de maandgemiddelde temperatuur van november 2007 lager zal uitkomen dan die van januari 2007. Waarmee nog maar eens is aangetoond hoe uitzonderlijk zacht de vorige winter was, want november lijkt een hele normale maand te worden.

De neerslag die eerst voorzien was voor morgen zondag, heeft wat vertraging opgelopen en zal pas ons land bereiken in de nacht van zondag op maandag. Zie bijvoorbeeld deze neerslagkaart van het Amerikaanse GFS-model:

regen


Het is nog altijd mogelijk dat de eerste neerslag valt onder de vorm van natte sneeuw, ook in de lagere delen van België. Veel zal het allicht niet voorstellen en aangezien het in dat geval 's nachts gebeurt, zullen we er niet veel van merken. Uiteindelijk valt er overal in Vlaanderen regen. De hoeveelheden blijven beperkt.

Van dinsdag tot en met vrijdag krijgen we iets zachter weer dan we de voorbije dagen gewoon waren. De maxima lopen op tot dicht tegen de 10°C en de nachtvorst verdwijnt tijdelijk. Vooral op dinsdag kan er ook nog wat regen vallen.  Tegen volgend weekend lijkt de temperatuur weer wat te gaan dalen, met opnieuw kans op nachtvorst en maxima rond een graad of 5. Het zou wel wat wisselvalliger zijn dan nu. De temperaturen mogen dan wel vergelijkbaar zijn, de situatie op de weerkaart is dat niet. De "kou" nu wordt veroorzaakt door nachtelijke uitstraling onder de kern van een hogedrukgebied, de "kou" volgend weekend door lucht die aan de achterkant van een depressie ten oosten van IJsland naar ons toe stroomt. Zo ziet de operationele berekening van het Europese ECMWF-model het:

noordelijk


Bron kaarten: www.wetterzentrale.de

22:55 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winterverwachting |  Facebook |