29-11-07

Dynamisch weer

Het worden leuke tijden voor de rechtgeaarde weeramateur. We krijgen de komende dagen bijzonder dynamisch weer. De ene na de andere randdepressie lijkt te gaan ontstaan. Een eerste staat al voor komende zondag op het programma. We mogen ons verwachten aan een bak neerslag en veel wind. De precieze details zijn nu nog niet in te schatten, dat is last minute-werk. Dat is ook niet mijn specialiteit. Dat laat ik over aan specialisten als Karim Hamid of Skystef, beiden professioneel met het weer bezig maar ook met een eigen weer-website.

Die randdepressies zijn typisch voor een goed draaiende westcirculatie. Een omvangrijk lagedrukgebied ligt dan vrijwel stationair boven de Oceaan. Dat is de moederdepressie. In haar zog (vrij letterlijk op te nemen, want de straalstroom speelt daarin een grote rol) ontstaan kleine dochterdepressies, die heel venijnig uit de hoek kunnen komen. Het zijn meestal die geografisch kleine randdepressies die in de Benelux de grootste schade veroorzaken.

ECMWF2912 tekent zo'n randdepressie in op 6 december, met kern boven Nederland. Dat moeten we nu nog niet te letterlijk interpreteren, want zoals gezegd zijn die kleine depressies moeilijk op voorhand in te schatten door de weermodellen. Het duidt er wel op dat ze elk moment kunnen opduiken in de uitvoer en dat de situatie nauwlettend gevolgd moet worden.

De winterliefhebber weet ook wat het betekent als er sprake is van termen als "westcirculatie" en "randdepressies": structurele vrieskou maakt voorlopig geen kans. Het poolhoog, waarvan sprake de vorige bijdrage, lijkt zich volgens de jongst EC-uitvoer uiteindelijk boven noordwest-Siberië te gaan vestigen  zonder dat het een directe invloed heeft op ons weer.

 

randdepressie

 


De operationele verwachtingskaart van ECMWF voor 6 december. We zien een westcirculatie met de moederdepressie ten oosten van IJsland. Er zijn drie randdepressies te zien: eentje onder Groenland, eentje tussen noord-Noorwegen en Groenland en eentje met kern boven Nederland. Dergelijke kleine randdepressies kunnen bij ons heel heftig uitpakken.

Bron kaart: www.wetterzentrale.de 

22:38 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.