27-11-07

Hogedrukgebied steekt Noordpool over

(Dit is een archiefbladzijde. Het meest recente bericht is te lezen via deze link: Homepage IJsverwachting. )

 

Winterweer staat er de volgende dagen niet op het programma, maar we zien wel een merkwaardig fenomeen dat we de komende tijd goed in de gaten moeten houden. Een blokkerend hogedrukgebied boven Noord-Amerika, dat daar wél voor een winterinval zorgt, lijkt de Noordpool te gaan oversteken en zich uiteindelijk boven Noord-Rusland te vestigen.

We nemen het proces eventjes onder de loep aan de hand van de ECMWF-kaarten voor het hele noordelijke halfrond. We zien op deze kaarten de luchtdruk aan de grond en de geopotentiële hoogte van het 500 hPa-vlak.

Op de eerste kaart (termijn +72h) zien we de blokkade boven Alaska (de gele uitstulping links bovenaan). Aan de oostkant ervan, stroomt koude lucht uit over Centraal Canada. Boven de Benelux staat een westelijke stroming:

 

bel1klein

 

 

Twee dagen later zien we dat het hogedrukgebied zich stilaan verplaatst naar het poolgebied. Een bel met warme lucht raakt ingesloten. Boven de Benelux zorgt een depressie voor winderig en zacht weer, met wind uit westelijke richtingen: 

 

bel2klein


 

Nog eens twee dagen later is het hogedrukgebied wat gekanteld en strekt het zich uit van Noord-Canada tot Noord-Siberië. De "bel" met warme bovenluchten zit nu volledig ingesloten boven het poolgebied. De stroming bij ons is noordwest.

 

bel3klein

 

Op 6 december ligt de kern van het hogedrukgebied boven Noord-Siberië. Ten oosten ervan stroomt ijskoude lucht het continent op. Centraal-Sibrië gaat de diepvries in. Interessant voor ons: het hogedrukgebied ontwikkelt een uitloper naar Scandinavië. Ter hoogte van de Pools-Russische grens ligt een "koude put", die ook daar voor winterweer zorgt.

 

bel4klein

 

Op de laatste kaart ligt de kern van het hogedrukgebied boven Spitsbergen, met nog altijd een uitloper naar Scandinavië. Met dergelijke kaarten ligt koud winterweer voor de Lage Landen op de loer, maar is het er nog nét niet.

 

bel5klein

 

Belangrijke kanttekening: dit zijn de kaarten van één operationele run (EC2712). De kans dat alles de komende tien dagen precies zo zal verlopen als deze kaarten aangeven, is nihil. Ze tonen wel aan dat er de komende dagen processen plaatsvinden die we in het oog moeten houden. Ook de operationele berekening van GFS2712 komt met een situatie die op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode de winter aan onze deur laat kloppen.

Een "wandelend" hogedrukgebied boven de Noordpool lijkt er hoe dan ook aan te komen. Dat is niet alledaags en het kan, als het op de juiste plaats komt te liggen, op termijn fameus koud winterweer opleveren. Alleen is het nu nog veel te vroeg om dat te kunnen inschatten. De komende dagen zullen meer zekerheid brengen.

De commentaren zijn gesloten.