17-11-07

Tijdelijk zachter vanaf dinsdag

We zitten dit winterhalfjaar nu al aan 4 vorstdagen. Dat is precies evenveel als in heel januari dit jaar. Het ziet er zelfs naar uit dat de maandgemiddelde temperatuur van november 2007 lager zal uitkomen dan die van januari 2007. Waarmee nog maar eens is aangetoond hoe uitzonderlijk zacht de vorige winter was, want november lijkt een hele normale maand te worden.

De neerslag die eerst voorzien was voor morgen zondag, heeft wat vertraging opgelopen en zal pas ons land bereiken in de nacht van zondag op maandag. Zie bijvoorbeeld deze neerslagkaart van het Amerikaanse GFS-model:

regen


Het is nog altijd mogelijk dat de eerste neerslag valt onder de vorm van natte sneeuw, ook in de lagere delen van België. Veel zal het allicht niet voorstellen en aangezien het in dat geval 's nachts gebeurt, zullen we er niet veel van merken. Uiteindelijk valt er overal in Vlaanderen regen. De hoeveelheden blijven beperkt.

Van dinsdag tot en met vrijdag krijgen we iets zachter weer dan we de voorbije dagen gewoon waren. De maxima lopen op tot dicht tegen de 10°C en de nachtvorst verdwijnt tijdelijk. Vooral op dinsdag kan er ook nog wat regen vallen.  Tegen volgend weekend lijkt de temperatuur weer wat te gaan dalen, met opnieuw kans op nachtvorst en maxima rond een graad of 5. Het zou wel wat wisselvalliger zijn dan nu. De temperaturen mogen dan wel vergelijkbaar zijn, de situatie op de weerkaart is dat niet. De "kou" nu wordt veroorzaakt door nachtelijke uitstraling onder de kern van een hogedrukgebied, de "kou" volgend weekend door lucht die aan de achterkant van een depressie ten oosten van IJsland naar ons toe stroomt. Zo ziet de operationele berekening van het Europese ECMWF-model het:

noordelijk


Bron kaarten: www.wetterzentrale.de

22:55 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.