15-11-07

Lichte vorst

Tot 8.20 uur deze morgen bleef het kwik in Drongen lichtjes positief. Pas toen de zon al opgedoemd was boven de horizon, begon het nog eventjes te vriezen op waarnemingshoogte. De temperatuur daalde tot -0,6°. Het was daarmee de tweede vorstdag van dit "winterseizoen". Misschien is de term "winterhalfjaar" beter gekozen, want zowel astronomisch als meteorologisch is het natuurlijk nog altijd herfst.

Ook volgende nacht komt het hoogstwaarschijnlijk weer tot lichte vorst, tenzij bewolking roet in het eten zou komen gooien. De luchtvochtigheid is, dankzij de aanvoer van continentale droge lucht, vrij laag. Dat betekent dat het kwik bij een onbewolkte hemel aan een vrije val kan beginnen van zodra de zon onder is. Lage luchtvochtigheid betekent immers een laag dauwpunt en zolang de luchttemperatuur niet in de buurt komt van het dauwpunt, komt er ook geen condensatiewarmte vrij. Doordat we onder de kern van een hogedrukgebied zitten, staat er ook weinig wind. Dat betekent dat de koude lucht aan de grond niet vermengd wordt met de warmere luchtlagen erboven. Geen bewolking, lage luchtvochtigheid en geen wind: dat zijn drie factoren voor een perfecte uitstraling en dus een koude nacht. Eén versterkende factor ontbreekt: een vers sneeuwdek, dat werkt als isolator voor de bodemwarmte.

Van sneeuw gesproken: de kans dat we komende zondag sneeuwvlokken te zien krijgen, is volgens het EPS nu ongeveer 50 procent. Alles hangt af van de precieze koers van de depressie. Zakt de kern voldoende zuidelijk door, dan zoekt de wind de oosthoek op en kan de neerslag vallen onder de vorm van sneeuw, ook bij relatief hoge temperaturen op 850 hPa. Meer uitleg hierover in de guidance van het KNMI.

Het blijft dus, zoals altijd in (mogelijke) sneeuwsituaties afwachten tot het laatste moment.  Hoe het vanaf maandag verder moet, is nog zeer onzeker. Eén zaak lijkt wel vast te staan: noch extreem zacht weer noch onvervalst winterweer lijken de volgende tien dagen op het programma te staan.

13:13 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.