12-11-07

Eigenzinnige berekening

Het ECMWF-model komt vanavond met een opmerkelijk ensemble voor de proppen. We zien hoe de hoofdberekening (of operationele run) zich behoorlijk eigenzinning opstelt ten op zichte van de 50 verstoorde berekeningen. (Voor meer achtergrondinfo over deze termen: zie rechterkolom).

Als we kijken naar de temperatuur op 2 meter hoogte (onderste grafiek), dan zien we dat de operationele run (de rode lijn) "helemaal onder in de pluim hangt". De hoofdberekening voorziet vanaf donderdag koude nachten met lichte tot matige vorst en overdag temperaturen van 2 à 3 graden boven nul. De 50 verstoorde berekeningen zitten haast allemaal een flink stuk hoger. Het ensemblegemiddelde (bruine stippellijn) ligt alleen in de nacht van donderdag op vrijdag een fractie onder nul, maar blijft voorts dag en nacht boven het vriespunt.

We kunnen daaruit afleiden dat we de koude weerkaarten van de hoofdberekening best nog met een korreltje zout nemen. De onzekerheid is nog groot. Het meest waarschijnlijke is een weertype met temperaturen iets onder tot rond normaal: overdag een graad of 6, 's  nachts een graad of 2.

Op het gebied van neerslag (bovenste grafiek) is de operationele berekening tijdens het weekend zelfs een echte "uitbijter":  volgens de hoofdberekening blijft het volledig droog, terwijl de meeste andere berekeningen neerslag voorzien. Opnieuw onzekerheid troef dus. 

 

pluim121112

Wat vanavond wel opvalt, is dat ook de andere modellen a-typische weerkaarten laten zien, met de volgende tien dagen opvallende drukverdelingen. Van een doorstaande westcirculatie is geen sprake. Er lijkt eerder een blokkade in de maak. De modellen hebben traditioneel moeite om zo'n blokkade op voorhand precies in te schatten. Dat verklaart voor een groot deel de onzekere voorspellingen. De volgende dagen komen we allicht meer te weten. 

22:09 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.