08-11-07

Hoge druk ten noorden en ten westen

Begin november vorig jaar konden we kort zijn: er was in de verste verte geen sprake van winterweer. We zaten in een westelijke tot zuidwestelijke stroming en het was bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Op 25 november werd het maar liefst 17,7°C. Hoge druk bevond zich vooral ten zuiden of ten oosten van ons.

Dan is het dit jaar toch anders. Op middellange termijn zien we bij de verschillende modellen de opbouw van hogedrukgebieden ten westen en ten noorden van ons. Dat zorgt voor potentiële stromingen met een noordelijke component: van noordwest tot noordoost.

Dat zien we ook terug in de diverse ensemble-voorstellingen. Het ensemblegemiddelde van de temperatuur op 850 hPa (zo'n 1500 meter hoogte) ligt volgens het GFS-model de komende tien dagen vrijwel de hele tijd onder het langjarig gemiddelde:

 

MT8_De_Bilt_ens


 

 

Dat weerspiegelt zich niet helemaal in de pluimvoorstelling van de temperatuur aan de grond (zie hieronder). Dat is logisch: de leden die een oplossing berekenen met een  stroming van over zee, zorgen voor normale tot zelfs iets te zachte temperaturen aan de grond. Vlak boven het relatief warme zeewater warmt de lucht immers op, meer dan op 1500 meter hoogte.

De leden die kiezen voor een continentale stroming zorgen voor de koude lijntjes in het ensemble. Vooral op het einde van de tiendaagse periode nemen ze in aantal toe. De kans op nachtvorst lijkt vanaf volgende week toe te nemen tot uiteindelijk ongeveer 40 procent op vrijdag en zaterdag. Volgens de koudste leden zou zelfs matige nachtvorst tot de mogelijkheden behoren en komt de temperatuur overdag nauwelijks een paar graden boven nul.

Natuurlijk zijn er ook nog meer dan genoeg zachte oplossingen. Het staat dus helemaal nog niet vast dat het over een week kouder begint te worden. Maar de potentie is er wel, en dat is een heel verschil met vorig jaar. 

 

PLUIM_06260_NWT


 

23:05 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.