05-11-07

Normaal herfstweer

Eerst en vooral mijn verontschuldigingen voor het lange uitblijven van een update. Wegens drukke bezigheden (klik hier voor één van de voornaamste oorzaken) was het er eventjes niet van gekomen.

Oktober 2007 was met een gemiddelde temperatuur van 10,1° in Drongen-Baarle een fractie kouder dan normaal. Het was ook een vrij droge maand, met "amper" 45 mm regen. Vooral de windstilte was opmerkelijk.

November is relatief zacht gestart, met maxima en vooral minima die ruim boven normaal liggen. De volgende dagen schakelen we opnieuw over op normale temperaturen. Opvallende actor in het weer wordt ongetwijfeld de wind. Na de bijzonder kalme oktoberdagen, staat voor vrijdag de eerste echte najaarsstorm boven de Noordzee op het programma. Of het ook in het Vlaamse binnenland stormachtig gaat waaien, is voorlopig nog niet te zeggen. Daar zullen we pas woensdag of donderdag echt uitsluitsel kunnen over geven. De weermodellen hebben het nog altijd moeilijk met het inschatten van dergelijke (belangrijke!) details. 

De vijftiendaagse EPS-pluim toont duidelijk de overgang naar het wisselvallige en winderige weer. Geen van de 51 berekeningen komt met echt koud weer op de proppen. Een eerste winterprik ligt nog niet meteen in het verschiet, hoewel een paar natte klodders sneeuw op de hoogste toppen van de Ardennen vanaf komend weekend niet ondenkbaar zijn. Maar dat is niets speciaals voor half november.

pluim

22:41 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.