09-10-07

Eerste vorst verovert Europa

De absolute flutwinter van vorig jaar maakt de honger naar onvervalst winterweer alleen maar groter. Vandaar dat ik een paar weken vroeger dan voorzien deze verwachting weer uit zijn winterslaap haal.

Niet dat er al koud weer te verwachten valt in onze contreien. Een band van hoge luchtdruk heeft zich inmiddels gevestigd van de Azoren tot Zuid-Rusland, met kernen boven de Golf van Biskaje, Polen en het zuiden van Siberië. Ook boven Groenland, IJsland en Zuid-Scandinavië is de luchtdruk hoog. Toch viel er vanavond vooral in het westen van België een behoorlijke plens regen, door een klein afgesnoerd lagedruk-gebiedje (een zogenaamd koud putje) dat zich tussen al dat hogedrukgeweld kon doorwurmen. Het was een depressie met een kerndruk van 1018 hPa. Dat is opvallend, want beduidend hoger dan de normale luchtdruk.

We blijven nog een week onder invloed van een hogedrukgebied met kern boven centraal-Europa. De hoge luchtdruk boven IJsland verdwijnt wél en ruimt plaats voor de klassieke IJsland-depressie. Een andere depressie vinden we terug in de omgeving van Spitsbergen. Die stuurt koude poollucht naar noord-Scandinavië en Rusland. Daar krijgen ze wel te maken met de eerste winterkou, met maxima rond of iets onder nul en matige nachtvorst. In Rusland lijkt die eerste winterprik maar een paar dagen aan te houden, met in Moskou na het weekend alweer oplopende temperaturen. In noord-Scandinavië lijkt de vorst wat langer aan te houden.

Ons staan nog een paar mooie herfstdagen te wachten, met in het weekend maxima rond 18°C. De nachten worden vrij fris, met in het weekend minima rond of iets onder +5° in Vlaanderen. In het oosten van ons land is een graadje vorst niet uit te sluiten.

verwachting091007

De verwachte temperatuurkaart (van het Amerikaanse GFS-model) voor zaterdag 13 oktober 18Z: de eerste vorst verovert Noord-Scandinavië en Rusland. Echt koud is het al in het oosten van Siberïe.

21:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.