27-02-07

Einde van de winter die er geen was

Overmorgen, op 1 maart, begint de meteorologische lente. Anders dan we de voorbije jaren gewoon waren, komt er geen laat winteroffensief. Er komen allicht in maart of april nog wel wat voorjaarsbuien en een nachtvorstje behoort zelfs in juni nog tot de mogelijkheden, maar met échte koudeperikelen heeft dit weinig te maken. We kunnen dus gerust stellen dat deze winter, die nooit een echte winter was, achter de rug is.

De winter 2006-2007 was de zachtste sinds het begin van de waarnemingen en volgde daarmee de weg die de herfst was ingeslagen. Dat was ook al de warmste ooit. De cijfers van de voorbije winter zijn veelzeggend. Amper 16 vorstdagen (vorige winter waren dat er nog 50), geen enkele ijsdag en een koudegetal dat niet verder geraakte dan 2,9. Het aantal sneeuwdagen was met 3 bedroevend laag. Slechts op 1 enkele dag bleef de sneeuw ook eventjes liggen. Een sneeuwdek van 5 centimeter hield het enkele uurtjes uit.

Betekenen deze recordzachte herfst en winter dat we nooit meer schaatswinters zullen meemaken? Ongetwijfeld niet. Maar dat ze schaarser zullen worden, staat wel vast. Voor natuurijsliefhebbers wordt het zaak om voortaan elke schaatsperiode te koesteren en er nog meer dan voorheen van te genieten.

Dit was meteen de laatste bijdrage voor deze winter. Als in november 2007 het nieuwe koude seizoen aan de horizon opdoemt, is de IJsverwachting er weer.

 

12:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.