16-02-07

Omslagpunt

De onduidelijkheid over het lenteachtige dan wel winterse vervolg van het weer vanaf halfweg volgende week, blijft voorlopig in de modellen zitten. Een aantal operationele berekeningen van de modellen (GFS, GEM, GME) gaan voor de koude variant. Andere (ECMWF, UKMO) kiezen voor de zachte versie.
Er zijn wel twee opvallend evoluties. De koudere berekeningen sluipen nu ook het ensemble van ECMWF binnen. Ze vertegenwoordigen nu veertig procent van de berekeningen. Gisteren was dat amper tien procent. Van die koudere oplossingen, is er maar een beperkt deel diep winters. De meeste gaan voor lichte vorst 's nachts. De guidance-meteoroloog van het KNMI, die het EPS van commentaar voorziet, spreekt van een bifurcatie-punt op woensdag of donderdag, waarbij de atmosfeer voor een koud dan wel zacht vervolg moet "kiezen".
Een tweede opvallend feit: sinds de uitdraai van 12Z gisteren, zijn de koude oplossingen uit het GFS-ensemble weer verdwenen en staat de operationele berekening vrijwel alleen met koude ontwikkelingen.
Wat er op dit ogenblik gebeurt, hebben we de voorbije jaren al meer gezien. Het ensemble van het Amerikaanse GFS-model pikt als eerste een onzekerheid op. Het Europese EPS volgt in eerste instantie niet. Als het ensemble van het Europese model ook de onzekerheid begint op te pikken, haakt het GFS-ensemble even plots weer af en kiest opnieuw voor één variant. Die variant groeit dan uiteindelijk en geleidelijk naar de EPS-versie toe.
Een mogelijke verklaring voor dat grillige gedrag van het GFS-ensemble, lijkt mij te liggen in de grovere resolutie dat dit model gebruikt vanaf de termijn +192. Vanaf die termijn rekent het model met veel minder rasterpunten. Is een omslagpunt nog veraf, dan valt het in de grove resolutie en is het veel minder nauwkeurig bepaald. Op een bepaald moment komt het bifurcatie-moment van de grove in de fijne resolutie terecht en wordt het veel nauwkeuriger berekend. Dat lijkt mij een cruciaal moment, waarop het ensemble plots een andere weg kan inslaan.
Als we er van uit gaan dat donderdag 22 februari inderdaad het omslagpunt is, dan is dat cruciale moment gisteren in de fijne resolutie terecht gekomen.
Voorlopig kunnen we blijven uitgaan van 25 procent kans op koud weer en 75 procent op zacht weer vanaf volgende week woensdag.

12:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.