16-02-07

Eindelijk kans(je) op schaatsijs

Een beetje ironisch op een dag waarop de maximumtemperatuur opliep tot +15°, maar vandaag durf ik hier voor het eerst deze winter een echte ijsverwachting opmaken. De kans dat we volgend weekend kunnen schaatsen op een aantal ondergelopen weiden of ondiepe plassen, bedraagt zo'n 20 procent.

Dat er een tweedeling is in de weermodellen vanaf volgende woensdag, is al enkele dagen duidelijk. Vanavond koos de operationele berekening van ECMWF1612 voor het eerst voor de koude variant. Zeg maar gerust: een ijskoude variant. Ruim de helft van de 50 leden van het EPS steunt nu de koude variant. De kans op een winterinval is volgens de Europese computer dus een stuk groter geworden.

Ook de operationele berekening van het Amerikaanse GFS1612 gaat voor de koude variant. In het GFS-ensemble kiest wel nog een ruime meerderheid voor een zachtere oplossing dan de hoofdberekening.

Het Duitse GME-model gaat eveneens voor een kou-inval vanaf woensdag. De enige operationele berekening die niet mee wil met de winterse oplossingen, is het Britse UKMO. Die houdt het bij een zachte zuidwest-stroming.

Al bij al mogen we wel stellen dat de kans op winterweer vanaf half volgende week nu ongeveer vijftig procent bedraagt. De winter is in 2007 nog nooit zo dichtbij geweest. Maar hij is er nog niet. De kans op zacht lenteweer in de tweede helft van volgende week is ongeveer even groot.

 

Een hogedrukgebied boven Scandinavië met een uitloper naar Groenland en een depressie boven de Middellandse Zee: als onderstaande verwachtingskaart voor volgende vrijdag van het Europese ECMWF uitkomt, dan is het over een week zo'n graad of 20 kouder dan vandaag.

scandinavisch

 

23:45 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.