15-02-07

Wordt het lente of winter?

Wordt het een vroege lente of een late winter? Het eerste maakt de meeste kans, het tweede is niet uitgesloten. Het Europese ECMWF-model trekt volop de kaart van de lente, met dit weekend en daarna maxima van +10° en meer, veroorzaakt door zuidelijke luchtstromingen. Het weekend blijft grotendeels droog, volgende week verloopt waarschijnlijk licht wisselvallig, volgens de computers van Reading.
Het Amerikaanse GFS-model laat voor halfweg volgende week een tweedeling zien. Een deel van het ensemble volgt de ECMWF-versie, met hoge maxima. Vier van de veertien leden én de operationele berekening van 1500 daarentegen gaan voor diep winters weer, met ijsdagen en 's nachts matige tot strenge vorst. Een tussenweg berekenen de Amerikanen voorlopig niet. Voor de volledigheid: in eerste instantie twee en later vijf van de vijftig leden van het ECMWF-ensemble gaan mee met de koude Amerikaanse versie. Bijna te verwaarlozen dus.
Dat voorlopig virtuele winterweer wordt veroorzaakt door een stevig hogedrukgebied dat van de omgeving van Spitsbergen komt afgezakt. In de winterse versie vestigt het zich boven Scandinavië en trekken depressies ten zuiden van ons door. Daardoor voert een oostelijke stroming ijskoude vrieslucht aan boven de Benelux. In de lente-versie zakt het hogedrukgebied weg van Spitsbergen over de Baltische staten naar de Zwarte Zee, waardoor hetzelfde hogedrukgebied bij ons geen koude oostelijke stroming, maar net een zeer zachte zuidelijke stroming veroorzaakt.
Het zijn interessante ontwikkelingen. Voorlopig ga ik er van uit dat de winterse versie ongeveer twintig procent kans op slagen heeft, de lente-versie tachtig procent.

Op de ECMWF-kaart hieronder: het hogedrukgebied is weggezakt naar de Zwarte Zee en zorgt bij ons voor zuidelijke luchtstromingen met zacht weer.

ECMWF lente

 

En op de GFS-kaart: oostelijke luchtstromingen met ijskoud winterweer omdat het hogedrukgebied boven Scandinavië blijft hangen.

gfs winter

12:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.