10-02-07

Laatste kansjes voor de winter?

Zoals verwacht liep de wintergrens de voorbije paar dagen dwars door Nederland. Donderdagochtend trok het "dooifront" door Vlaanderen en zorgde voor een vijftal centimeter sneeuw, meteen goed voor 350 kilometer file rond Brussel. Rond 10 uur begon het te dooien in het zuiden en zuidwesten van Vlaanderen. Een uur of drie later was ook het noordwesten aan de beurt. Tegen 's avonds was het kwik opgelopen tot 7 graden, hier in Drongen.

Boven de Moerdijk liep de zachte lucht zich vast en in het noorden van Nederland bleef het gewoon vriezen, maar daar verpieterde ook het neerslaggebied, zodat er niet veel sneeuw viel.

De vorst handhaafde zich in het noorden en noordoosten van Nederland tot deze avond (zaterdagavond), met sneeuw en uiteindelijk ijzel. Bijna niet voor te stellen voor de Vlamingen, die op hetzelfde ogenblik het kwik zagen oplopen tot tegen de 10 graden.

Onder invloed van een diepe depressie met kern ten westen van de Britse eilanden, blijft het de volgende werkweek zacht, ook in Noord-Nederland. Vanaf donderdag bouwt zich een hogedrukgebied op boven Scandinavië. Het ziet er voorlopig naar uit dat dit net niet genoeg naar het westen komt te liggen om een portie koude lucht uit Oost-Europa tot bij ons te transporteren. Slechts een kleine minderheid van de EPS-ensembleleden laat vanaf zaterdag de koude lucht toch tot bij ons doordringen. Ook GFS is niet enthousiast wat betreft winterse ontwikkelingen. Het ensemblegemiddelde van de temperatuur op 850 hPa blijft de hele verwachtingsperiode (14 dagen) boven de norm. Ook daar is er vanaf zaterdag iets meer spreiding in de oplossingen, met een paar ensembleleden die onder het langjarige gemiddelde duiken. Het lijkt het laatste kansje te worden voor de winter 2006-'07 om nog eens serieus te kunnen scoren, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat hij daar veel zin in heeft.

 

Op dit waarnemingskaartje van zaterdag 10 februari om 18 uur zijn de grote verschillen in de temperatuur binnen Nederland duidelijk te zien. In Noord-Nederland vriest (en sneeuwt) het, terwijl Zeeuws-Vlaanderen 9 graden haalt.

wintergrens

 

Bron kaart: www.knmi.nl (actueel)

23:32 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: winter, winterweer, weerbericht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.