06-02-07

Grensgeval

Welkom in de wondere wereld van de LMG, het onvoorspelbare grensgebied tussen twee verschillende luchtmassa's. De LMG zorgt ervoor dat de weermodellen twijfelen, en de weermannen (en -vrouwen) dus ook.

De volgende dagen loopt de wintergrens vlak in onze buurt. Het probleem is dat die grens tussen zachte en koude lucht dikwijls messcherp is afgetekend. Bij een LMG-situatie kan het regenen bij +5°, terwijl er honderd kilometer meer naar het noorden pakken sneeuw vallen bij -2°C. De volgende dagen berekenen de meeste weermodellen die grens ergens boven Nederland. Zowel komende donderdag als komende zaterdag maken de meest noordelijken van onze noorderburen kans op onvervalst winterweer, met sneeuw en/of ijzel, terwijl er in Vlaanderen weinig of niets aan de hand is, met temperaturen ruim boven nul en doodgewone regen. Toch moet de situatie nauwlettend in het oog worden gehouden. Schuift de grens met koude lucht honderd kilometer naar het noorden, dan baadt de hele Benelux in de zachte zeelucht. Zakt de hele lijn daarentegen honderdvijftig kilometer naar het zuiden, dan valt er ook in Vlaanderen sneeuw. De ensembles van GFS0612 maken duidelijk dat met beide opties rekening dient te worden gehouden. "Nowcasten", heet dat dan. Wegens drukke beroepsbezigheden heb ik jammer genoeg niet de tijd om u via deze site op de hoogte te houden van alle nieuwe ontwikkelingen, die haast van uur tot uur kunnen wijzigen.

Het hoeft geen betoog: als de korte termijn onduidelijk is, is de langere termijn dat ook. De vrijwel unanieme verzachting die zich tot voor kort aftekende voor het weekend en daarna, lijkt uit de modellen te verdwijnen. Depressies worden minder diep en slagen er niet in om diep door te dringen op het continent. Bij de meeste modellen blijft de wintergrens in de buurt, terwijl de lage landen net in de zachte lucht blijven steken. Het Canadese GEM-model dompelt ons dan weer vanaf zaterdag diep in de winter. Ook hier geldt het devies: afwachten. Het zijn boeiende dagen voor weeramateurs.

 

Hieronder een voorbeeld van de LMG-situatie op donderdag. Een depressie komt aan land vlak in onze buurt (kaart 1). In het noorden van Nederland blijft de wind uit oostelijke richtingen waaien. Daar blijft het kwik de hele dag rond nul graden schommelen. In Vlaanderen zorgt de westelijke wind voor temperaturen tot 5 graden boven nul (kaart 2). De neerslagzone bracht bij ons regen, eventueel tijdelijk vooraf gegaan door wat sneeuw. In het noorden van Nederland blijft het sneeuwen (wit gearceerd gedeelte op kaart 3). Als de depressie uiteindelijk 150 kilometer meer naar het noorden of het zuiden aan land gaat, krijgen we een totaal ander weerbeeld: respectievelijk zachter of kouder.

lmg2

 

lmg

lmg3

Bron kaarten: www.meteociel.fr

21:45 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterweer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.