03-02-07

Tantaluskwelling?

Het kan voor mening winterliefhebber in de Lage Landen een frustrerend weerweekje worden. De wintergrens komt heel dicht bij te liggen, maar voorlopig lijkt het er nog op dat ze net buiten ons bereik blijft.

Wie de computeruitvoer de voorbije dagen op de voet gevolgd heeft, zal het ongetwijfeld opgemerkt hebben: bij elke uitdraai wordt de vorst- en sneeuwgrens wat dichter bij ons berekend. Stilaan sluipen er ook wat koudere lijntjes in de ensembles, maar écht overtuigen doet het voorlopig nog niet.

Eerst zag het er naar uit dat depressies ons land op het eind van de week probleemloos zouden overspoelen met zachte lucht. Bij latere berekeningen werden de depressies in hun opmars gestuit door een hogedrukgebied boven centraal Europa. Het Amerikaanse GFS-model maakt daar inmiddels een Scandinavisch hogedrukgebied van en ook ECMWF0312 komt nu met een Europees hogedrukgebied dat zich uitstrekt tot boven Noorwegen en Zweden, terwijl depressies een zuidelijke koers aanhouden.

Vooral voor Noord-Nederland betekent dit dat de kans op sneeuw toeneemt. Daar komt de wind uit oostelijke richtingen en kunnen ze met recht en rede wat zenuwachtig beginnen te worden. Voor Vlaanderen zijn de kansen op sneeuw van betekenis (voorlopig?) kleiner, want hier blijft de aanvoer meer westelijk. 's Nachts kans op lichte vorst en overdag temperaturen rond +5°, met af en toe een winterse bui: dat lijkt voorlopig de beste omschrijving voor ons weer de komende week. Maar met weerkaarten die voorlopig elke uitdraai iets kouder worden, houden we de situatie toch best in de gaten.

ecsneeuw

 

EC0312 +120: de kern van een depressie trekt pal over het zuiden van Nederland. In het noorden van Nederland waait de wind uit oostelijke richtingen en is er kans op sneeuw. Bij ons komt de aangevoerde lucht recht vanover de Noordzee en is het heel wat zachter. Koerst de depressie uiteindelijk zuidelijker, dan is er ook hier kans op sneeuw. Trekt ze meer naar het noorden, dan regent het ook in Nederland.

(Bron kaart: www.ecmwf.org)

23:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.