31-01-07

Kans op winterweer erg klein

De teerling lijkt geworpen. De kans dat er begin volgende week een voor ons gunstige blokkade tot stand komt die ons winterweer brengt, is heel erg klein geworden. Het is de variant met de westcirculatie, die altijd de meeste steun kreeg in de ensembles, die het haalt. Een hogedrukgebied met kern boven het Verenigd Koninkrijk en ons land, probeert zondag eventjes om verbinding te maken met een hogedrukgebied boven Groenland. Die poging mislukt. Een diepe depressie slaagt erin om zich tussen de twee hogedrukkernen in te wringen en er ontstaat een nieuwe westelijke stroming vanaf dinsdag.

De temperaturen blijven daardoor onveranderd aan de hoge kant en het wordt opnieuw wisselvallig. De kans op een mooie natuurijsperiode deze winter wordt stilaan verwaarloosbaar klein. Als de straalstroom zuidelijk genoeg gaat lopen, is er misschien nog wat kans op wat winterse neerslag vanaf dinsdag, maar ook die kans is voorlopig nog niet bijster groot.

hogedruk1

 

Op zondag probeert het hogedrukgebied boven onze omgeving om contact te maken met het hogedrukgebied boven Groenland. Het lijkt nu vast te liggen dat deze poging mislukt, waardoor we daarna opnieuw in een zachte westelijke stroming terecht komen.

 

 

11:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-07

Onzekere lange termijn

We kunnen ons opmaken voor een weekje bovennormale temperaturen, met maxima tot tegen de +10° en tot en met zaterdag 3 februari zo goed als geen kans op nachtvorst. Vooral woensdag is er ook kans op regen. Kortom: vooruitzichten die een ijsverwachting eigenlijk niet waardig zijn.

Vanaf volgend weekend zou het spannend kunnen worden. Een aantal modellen, het Amerikaanse GFS op kop, laten de luchtdruk stijgen boven het noorden van de Atlantische Oceaan en/of Europa. Het ensemblegemiddelde van de temperatuur op 850 hPa duikt nu al verscheidene computeruitdraaien na elkaar onder het langjarig gemiddelde vanaf pakweg 5 of 6 februari. Overtuigend is het nog niet, want er zijn steevast ook enkele verstoorde berekeningen die niet meegaan met de koudere trend.

Ook in de tiendaagse EPS-pluim van het Europese ECMWF, zijn er nu op het einde van de periode enkele leden die voor een koudere periode gaan. In de vijftiendaagse pluim is die trend nog wat sterker te zien. Het merendeel van de leden blijft vasthouden aan zacht winterweer. De operationele berekening van dit model komt de laatste paar uitdraaien zelfs geregeld met een onvervalste westcirculatie op het einde van de tiendaagse periode.

Als ik alle modellen op een rijtje zet, kom ik tot de volgende conclusie: het blijft minstens nog een week zacht. Daarna is er een reële kans op beduidend kouder weer, groter dan je op de grond van de klimatologie zou mogen verwachten. Maar zekerheid op een winterinval is er nog làng niet.

Op onderstaande kaart met het ensemblegemiddelde van GFS voor de termijn van tien dagen vooruit, zijn de twee mogelijke scenario's duidelijk te herkennen. Een eerste mogelijkheid is een westcirculatie veroorzaakt door hoge luchtdruk ten zuiden van ons en een depressie ten zuidwesten van Groenland (pijl nr 1). Maar ook een noordelijke tot noordoostelijke stroming ligt op de loer, op gang gebracht tussen een hogedrukgebied ten noorden van IJsland en een depressie in de buurt van de Baltische Staten (pijl nr 2). De Lage Landen zitten in een schemerzone. De volgende dagen kan stilaan duidelijk worden welke circulatie het laken naar zich toe zal trekken.

dubbel2

 

22:01 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

26-01-07

Einde van het winterprikje

Vandaag komt er een einde aan de korte winterse periode, die we voor de omgeving van Gent niet anders kunnen omschrijven dan als een klein "winterprikje": vier nachten met lichte vorst, geen ijsdag, geen ijsvorming van betekenis en amper een paar verdwaalde sneeuwvlokken. Het koudegetal liep op tot 1,9. De eerste hellmannloze winter is dus minstens met een jaar uitgesteld.

De komende week zal iets minder zacht verlopen dan de modellen eerst verwachtten. We mogen maxima verwachten rond +8° en minima rond +5°. De kans op nachtvorst is tot en met volgende week vrijdag klein, maar recordhoge temperaturen lijken er ook niet in te zitten.

Een paar uitdraaien na elkaar lieten de verschillende weermodellen een geleidelijke afkoeling zien in de eerste week van februari. Die trend lijkt zich niet door te zetten. De spreiding in de ensembles is weer toegenomen. Af en toe zetten enkele operationele berekeningen of ensembleleden van ECMWF en GFS fraaie wintersituaties op de virtuele weerkaarten, om daarna weer uit te pakken met een minder gunstige positie van de blokkade of zelfs een terugkeer van de westcirculatie. Het blijft afwachten waar de druksystemen eind volgende week precies terecht zullen komen. Tegen die tijd weten we ongetwijfeld meer over de toekomst van de winter van 2007.

09:28 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterweer |  Facebook |

24-01-07

Zachter vanaf zaterdag, op termijn nieuwe kansen?

De eerste vorst van 2007 is eindelijk een feit. Vanochtend daalde het kwik tot -2,2°C in Drongen. Ook de volgende nachten blijft het licht, heel misschien matig vriezen. Vrijdagochtend lijkt de koudste te gaan worden, waarschijnlijk rond -5° in de streek van Gent. In de loop van vrijdag begint het kwik dan aan een klim, om weer een hele tijd niet meer onder het vriespunt te komen.

Nog altijd is er kans op een winters buitje of sneeuwbuitje in het westen van het land, en vooral de kuststreek. De hoeveelheden neerslag zijn in elk geval gering. Vrijdag wordt een dag om eventjes in de gaten te houden. Dan is er lichte neerslag mogelijk bij een temperatuur die nog lang onder of in de buurt van het vriespunt blijft. Ook zaterdag valt er wat neerslag. Met maxima in de buurt van 4 graden en een temperatuur op 850 hPa van rond -7°, zou die nog wat winters kunnen zijn. Vanaf zondag zijn de winterse perikelen voorbij en kan het kwik weer tot dicht tegen 10° oplopen.

Op lange termijn, in het zogenaamde "koffiedikgebied" van ongeveer tien dagen vooruit, zien we ontwikkelingen die voor de winterliefhebber van belang kunnen zijn. Verschillende ensembleleden van het Amerikaanse GFS-model laten opnieuw een oceaanblokkade ontstaan, die de westelijke en dus zachte aanvoer afsnijdt. En vanavond kwam het Europese ECMWF zelfs met een heus Scandinavisch hogedrukgebied op de proppen op de termijn +192 en verder. Dat zou garant staan voor stevig vriesweer.

Ik hoef u niet meer uit te leggen dat dergelijke kaarten op die termijn niet letterlijk mogen worden genomen, maar ze bewijzen dat er zelfs na een extreem zachte eerste winterhelft, nog kansen zijn op een koud vervolg. We blijven het met interesse volgen.

 

scandihoog1

 

In het "koffiedikgebied" komt ECMWF2312 met een hogedrukgebied boven Scandinavië. De volgende dagen zullen we zien of deze koude oplossing bijval krijgt in de ensembles. Voorlopig ziet het daar nog niet naar uit.

(Bron kaart: www.ecmwf.org)

09:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: winterweer, weer, weerbericht, winter |  Facebook |

20-01-07

Korte winterse periode met kans op sneeuw

De weerkaarten lijken geschud. We krijgen vanaf maandag een korte winterse periode, met kans op wat sneeuw, vooral in het westen van het land. Van dinsdag tot en met donderdag is er kans op matige vorst tijdens de nacht en schommelt de temperatuur ook overdag rond het vriespunt. Het staat zo goed als vast dat het vanaf vrijdag alweer een stuk zachter wordt, met maxima die volgend weekend opnieuw de tien graden halen.

Sneeuwliefhebbers kunnen komende week aan hun trekken komen. Dat er wat vlokjes zullen dwarrelen, lijkt zo goed als zeker. Hoeveel sneeuw er precies komt, is nu nog moeilijk in te schatten. Maar met ijskoude bovenluchten en het warme noordzeewater, zijn vooral in het westen van het land witte verrassingen niet uit te sluiten. Dat wordt een kwestie van "nowcasten": de situatie van uur tot uur in de gaten houden. Een komma met geclusterde sneeuwbuien kan vanaf de Noordzee het land optrekken en een zogenaamd "polar low" is niet geheel uit te sluiten. Een "polar low" is een klein lagedrukgebiedje dat kan ontstaan als ijskoude lucht over relatief warm zeewater trekt. De onstabiliteit zorgt dan voor een klein systeempje dat zich qua structuur nog best laat vergelijken met een orkaan, maar dan in mini-formaat: rond een centraal "oog" draait een actief neerslaggebied (in dit geval: sneeuwgebied) dat zijn energie haalt uit het verschil tussen de ijskoude lucht en het relatief veel warmere zeewater. Komt de polar low boven land, dan sterft het systeem snel uit, maar tot een eind in het binnenland kan het nog een pak sneeuw achterlaten. Omdat een polar low een kleinschalig systeem is, laat het zich moeilijk ver op voorhand voorspellen.

Voor schaatsliefhebbers is er weinig hoop: hooguit een drietal nachten is er matige vorst te verwachten: lang niet voldoende voor de vorming van een stevige ijsvloer. De schaatsen hoeven dus voorlopig niet uit het vet.

Hoe ziet de toekomst er nu uit? Na het weekend stelt zich opnieuw een westelijke stroming in, met zachte temperaturen. Of die opnieuw wekenlang zal aanhouden, daar ben ik nog niet zeker van. Ik verwacht dat het de komende weken nog een aantal keer zal gebeuren dat de hogedruk boven de Atlantische Oceaan zich tijdelijk uitbreidt naar het noorden, waardoor een noordwestelijke tot noordelijke stroming ontstaat en zachtere periodes afwisselen met een aantal koudere dagen. Een aanwijzing daarvoor is te vinden in het Britse UKMO-model. Op vrijdag laat dit model ook zachtere lucht binnensijpelen, maar tegelijk dient de volgende noordelijke stroming zich al aan, op gang gebracht door een hogedrukgebied met kern ten westen van Ierland en een lagedrukgebied boven Scandinavië. GFS en ECMWF houden het bij een westelijkere stroming vanaf volgend weekend.

 

Op de kaart hieronder: het Britse UKMO-model verwacht dinsdag al een ijsdag in het grootste deel van ons land.

ijsdag

 

Vrijdag is het volgens datzelfde UKMO zachter, maar een nieuwe noordelijke stroming ligt al op de loer.

ijsdag2

 

23:19 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-01-07

Winter klopt aan de deur

Koning winter zet zich eindelijk in beweging en zakt langzaam af naar de Lage Landen. In de loop van maandag komt hij aan onze deur kloppen. Er is een kleine kans dat hij alleen aanklopt, maar niet binnen komt. Waarschijnlijker is dat hij eventjes binnenkomt en op het einde van de week alweer vertrekt. Maar er is ook nog een derde optie, die ongeveer twintig procent kans maakt: dat hij binnenkomt, binnenblijft en alle registers open trekt met volop sneeuw, vorst en ijs.

Vooral de operationele berekening van het Amerikaanse GFS-model vertoont sinds gisteren meer en meer winterse trekjes: vanaf maandag begint het geleidelijk aan kouder te worden. In de loop van de week zou het gaan sneeuwen en tegen het einde van de werkweek vriest het 's nachts matig en schommelt het kwik ook overdag rond het vriespunt, of blijft er zelfs wat onder. Een sneeuwtapijt zou dan gewoon blijven liggen in het grootste deel van Vlaanderen. Alleen in een smalle kuststrook zou dat, door het warme zeewater, wat problematischer zijn.

Nemen we het ensemble erbij, dan zien we dat volgens GFS de winterse periode inmiddels toch al een dag of vijf zou duren. Het winterprikje wordt dus stilaan een winterprik. Een aantal leden laten het daarna nog doorwinteren, andere voorzien een geleidelijke verzachting.

Het Europese ECMWF-model is wat minder voortvarend met de winterkou. Ook dit model laat het vanaf maandag serieus afkoelen, met 's nachts kans op lichte tot matige vorst en overdag maxima van een graad of 3 boven nul. Er is kans op wat winterse neerslag, maar sneeuw van betekenis valt er niet. Donderdag of vrijdag loopt de temperatuur dag en nacht alweer op tot ruim boven nul.

Toch sluipen ook in het ensemble van ECMWF stilaan wat leden die het echt laten winteren. Een minderheid van de EC1900-leden ondersteunt het winterse scenario van GFS. Ten opzichte van het EC1812 ensemble is het aantal koude leden toegenomen, maar bij de Europese computer halen de zachte oplossingen aan het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode een ruime meerderheid.

De verschillen tussen beide modellen tonen nog maar eens aan dat het voor weermodellen moeilijk blijft om de vorming van een blokkade juist in te schatten. Een winterinval laat zich met andere woorden moeilijk op voorhand voorspellen.  Het blijft spannend de volgende dagen.

meteogram1

 

Bovenstaand meteogram voor Gent is gebaseerd op de 1906Z-uitdraai van het Amerikaanse GFS-model. Deze berekening gaat resoluut voor winterweer de komende week. Ik heb er op aangeduid wanneer er kans is op droge sneeuw. Daarvoor moet de diktewaarde tussen 1000 en 500 HpA dalen onder de 526 dam (dat is de ingekleurde zone "A"), moet de temperatuur op 850 hPa voldoende laag zijn (zone "B")*, en moet de temperatuur aan de grond voldoende laag zijn (in de ingekleurde zone "C" vriest het).

Een eerste kleine kans op een sneeuwtapijtje is er al in de nacht van maandag op dinsdag (zie 1). Woensdag valt er eerst droge sneeuw (2), dan tijdelijk natte sneeuw (3) en daarna weer droge sneeuw (4) die blijft liggen. Donderdag sneeuwt het en blijft de temperatuur de hele dag onder nul.

Deze verwachting mag niet te letterlijk worden opgenomen, daarvoor is het nog veel te ver weg in de tijd. Maar ze toont wel de potentie van de huidige weerkaarten. En dat mag na de superzachte aanloop van deze "winter" best een verrassing heten.

(*)De -7° op 850 hPa is een benaderende waarde. Bij een continentale stroming kan het sneeuwen bij -1° op 850 hPa, bij een aanlandige stroming is eerder -9° vereist.

14:01 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-01-07

Kans op (licht) winters weer blijft

Terwijl we ons opmaken voor de storm van morgen, die volgens de jongste verwachtingen zal uitpakken met windstoten van 100 tot 120 km/u, kijken we toch ook al wat verder op de weerkaarten.

De modellen blijven eensgezind over de afkoeling die vanaf zondagavond begint. Die komt er omdat hogedruk op de Atlantische Oceaan zich verplaatst naar het noorden, waardoor de hoogtestroming kantelt van west naar noordwest. Die afkoeling kan gepaard gaan met wat neerslag, die vanaf de nacht van zondag op maandag een wat winters karakter kan krijgen. Grote hoeveelheden zijn niet te verwachten.

De eerste vorst in het laagland volgt hoogstwaarschijnlijk pas in de nacht van maandag op dinsdag, met minima rond -2°. De maxima dalen van +8° op zondag naar +6° op maandag en +3° op dinsdag. Met andere woorden: begin volgende week licht winters weer met overdag temperaturen boven nul en 's nachts lichte vorst. Vooral maandag kans op een winters buitje, de dagen daarna lijkt het droog en vrij zonnig te blijven.

Het vervolg vanaf woensdag is nog hoogst onzeker. De operationele run en de meeste ensembleleden van het Amerikaanse GFS-model laten de hogedruk weer wegzakken naar het zuiden, waardoor de westcirculatie zich kan herstellen en het opnieuw zachter wordt (op basis van GFS1700). De spreiding in het GFS-ensemble blijft wel vrij groot, wat op onzekerheid duidt.

De operationele run van het Europese ECMWF-model (EC1700) laat de hogedruk zich handhaven ten noorwesten en later ten noorden van de Britse Eilanden, met een uitloper richting Zuid-Scandinavië. Later zoekt de kern meer de richting van IJsland op. Dat laat vast en zeker mogelijkheden voor een langere winterse periode met matige vorst in de nacht en maxima rond het vriespunt, een optie die we ook terugvinden in het meteogram voor Rotterdam hieronder. Maar eerlijk is eerlijk: ook de zachtere oplossingen, met maxima tussen +5° en +10°, zijn op het einde van de tiendaagse periode ruimschoots aanwezig. Het blijft eens te meer afwachten, maar in dit geval toch duidelijk met meer dan een sprankeltje hoop.

pluim rotterdam

 

Bron meteogram: sample op de website van ecmwf.

10:31 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter |  Facebook |