28-01-07

Onzekere lange termijn

We kunnen ons opmaken voor een weekje bovennormale temperaturen, met maxima tot tegen de +10° en tot en met zaterdag 3 februari zo goed als geen kans op nachtvorst. Vooral woensdag is er ook kans op regen. Kortom: vooruitzichten die een ijsverwachting eigenlijk niet waardig zijn.

Vanaf volgend weekend zou het spannend kunnen worden. Een aantal modellen, het Amerikaanse GFS op kop, laten de luchtdruk stijgen boven het noorden van de Atlantische Oceaan en/of Europa. Het ensemblegemiddelde van de temperatuur op 850 hPa duikt nu al verscheidene computeruitdraaien na elkaar onder het langjarig gemiddelde vanaf pakweg 5 of 6 februari. Overtuigend is het nog niet, want er zijn steevast ook enkele verstoorde berekeningen die niet meegaan met de koudere trend.

Ook in de tiendaagse EPS-pluim van het Europese ECMWF, zijn er nu op het einde van de periode enkele leden die voor een koudere periode gaan. In de vijftiendaagse pluim is die trend nog wat sterker te zien. Het merendeel van de leden blijft vasthouden aan zacht winterweer. De operationele berekening van dit model komt de laatste paar uitdraaien zelfs geregeld met een onvervalste westcirculatie op het einde van de tiendaagse periode.

Als ik alle modellen op een rijtje zet, kom ik tot de volgende conclusie: het blijft minstens nog een week zacht. Daarna is er een reële kans op beduidend kouder weer, groter dan je op de grond van de klimatologie zou mogen verwachten. Maar zekerheid op een winterinval is er nog làng niet.

Op onderstaande kaart met het ensemblegemiddelde van GFS voor de termijn van tien dagen vooruit, zijn de twee mogelijke scenario's duidelijk te herkennen. Een eerste mogelijkheid is een westcirculatie veroorzaakt door hoge luchtdruk ten zuiden van ons en een depressie ten zuidwesten van Groenland (pijl nr 1). Maar ook een noordelijke tot noordoostelijke stroming ligt op de loer, op gang gebracht tussen een hogedrukgebied ten noorden van IJsland en een depressie in de buurt van de Baltische Staten (pijl nr 2). De Lage Landen zitten in een schemerzone. De volgende dagen kan stilaan duidelijk worden welke circulatie het laken naar zich toe zal trekken.

dubbel2

 

22:01 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.