26-01-07

Einde van het winterprikje

Vandaag komt er een einde aan de korte winterse periode, die we voor de omgeving van Gent niet anders kunnen omschrijven dan als een klein "winterprikje": vier nachten met lichte vorst, geen ijsdag, geen ijsvorming van betekenis en amper een paar verdwaalde sneeuwvlokken. Het koudegetal liep op tot 1,9. De eerste hellmannloze winter is dus minstens met een jaar uitgesteld.

De komende week zal iets minder zacht verlopen dan de modellen eerst verwachtten. We mogen maxima verwachten rond +8° en minima rond +5°. De kans op nachtvorst is tot en met volgende week vrijdag klein, maar recordhoge temperaturen lijken er ook niet in te zitten.

Een paar uitdraaien na elkaar lieten de verschillende weermodellen een geleidelijke afkoeling zien in de eerste week van februari. Die trend lijkt zich niet door te zetten. De spreiding in de ensembles is weer toegenomen. Af en toe zetten enkele operationele berekeningen of ensembleleden van ECMWF en GFS fraaie wintersituaties op de virtuele weerkaarten, om daarna weer uit te pakken met een minder gunstige positie van de blokkade of zelfs een terugkeer van de westcirculatie. Het blijft afwachten waar de druksystemen eind volgende week precies terecht zullen komen. Tegen die tijd weten we ongetwijfeld meer over de toekomst van de winter van 2007.

09:28 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterweer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.