24-01-07

Zachter vanaf zaterdag, op termijn nieuwe kansen?

De eerste vorst van 2007 is eindelijk een feit. Vanochtend daalde het kwik tot -2,2°C in Drongen. Ook de volgende nachten blijft het licht, heel misschien matig vriezen. Vrijdagochtend lijkt de koudste te gaan worden, waarschijnlijk rond -5° in de streek van Gent. In de loop van vrijdag begint het kwik dan aan een klim, om weer een hele tijd niet meer onder het vriespunt te komen.

Nog altijd is er kans op een winters buitje of sneeuwbuitje in het westen van het land, en vooral de kuststreek. De hoeveelheden neerslag zijn in elk geval gering. Vrijdag wordt een dag om eventjes in de gaten te houden. Dan is er lichte neerslag mogelijk bij een temperatuur die nog lang onder of in de buurt van het vriespunt blijft. Ook zaterdag valt er wat neerslag. Met maxima in de buurt van 4 graden en een temperatuur op 850 hPa van rond -7°, zou die nog wat winters kunnen zijn. Vanaf zondag zijn de winterse perikelen voorbij en kan het kwik weer tot dicht tegen 10° oplopen.

Op lange termijn, in het zogenaamde "koffiedikgebied" van ongeveer tien dagen vooruit, zien we ontwikkelingen die voor de winterliefhebber van belang kunnen zijn. Verschillende ensembleleden van het Amerikaanse GFS-model laten opnieuw een oceaanblokkade ontstaan, die de westelijke en dus zachte aanvoer afsnijdt. En vanavond kwam het Europese ECMWF zelfs met een heus Scandinavisch hogedrukgebied op de proppen op de termijn +192 en verder. Dat zou garant staan voor stevig vriesweer.

Ik hoef u niet meer uit te leggen dat dergelijke kaarten op die termijn niet letterlijk mogen worden genomen, maar ze bewijzen dat er zelfs na een extreem zachte eerste winterhelft, nog kansen zijn op een koud vervolg. We blijven het met interesse volgen.

 

scandihoog1

 

In het "koffiedikgebied" komt ECMWF2312 met een hogedrukgebied boven Scandinavië. De volgende dagen zullen we zien of deze koude oplossing bijval krijgt in de ensembles. Voorlopig ziet het daar nog niet naar uit.

(Bron kaart: www.ecmwf.org)

09:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: winterweer, weer, weerbericht, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.