20-01-07

Korte winterse periode met kans op sneeuw

De weerkaarten lijken geschud. We krijgen vanaf maandag een korte winterse periode, met kans op wat sneeuw, vooral in het westen van het land. Van dinsdag tot en met donderdag is er kans op matige vorst tijdens de nacht en schommelt de temperatuur ook overdag rond het vriespunt. Het staat zo goed als vast dat het vanaf vrijdag alweer een stuk zachter wordt, met maxima die volgend weekend opnieuw de tien graden halen.

Sneeuwliefhebbers kunnen komende week aan hun trekken komen. Dat er wat vlokjes zullen dwarrelen, lijkt zo goed als zeker. Hoeveel sneeuw er precies komt, is nu nog moeilijk in te schatten. Maar met ijskoude bovenluchten en het warme noordzeewater, zijn vooral in het westen van het land witte verrassingen niet uit te sluiten. Dat wordt een kwestie van "nowcasten": de situatie van uur tot uur in de gaten houden. Een komma met geclusterde sneeuwbuien kan vanaf de Noordzee het land optrekken en een zogenaamd "polar low" is niet geheel uit te sluiten. Een "polar low" is een klein lagedrukgebiedje dat kan ontstaan als ijskoude lucht over relatief warm zeewater trekt. De onstabiliteit zorgt dan voor een klein systeempje dat zich qua structuur nog best laat vergelijken met een orkaan, maar dan in mini-formaat: rond een centraal "oog" draait een actief neerslaggebied (in dit geval: sneeuwgebied) dat zijn energie haalt uit het verschil tussen de ijskoude lucht en het relatief veel warmere zeewater. Komt de polar low boven land, dan sterft het systeem snel uit, maar tot een eind in het binnenland kan het nog een pak sneeuw achterlaten. Omdat een polar low een kleinschalig systeem is, laat het zich moeilijk ver op voorhand voorspellen.

Voor schaatsliefhebbers is er weinig hoop: hooguit een drietal nachten is er matige vorst te verwachten: lang niet voldoende voor de vorming van een stevige ijsvloer. De schaatsen hoeven dus voorlopig niet uit het vet.

Hoe ziet de toekomst er nu uit? Na het weekend stelt zich opnieuw een westelijke stroming in, met zachte temperaturen. Of die opnieuw wekenlang zal aanhouden, daar ben ik nog niet zeker van. Ik verwacht dat het de komende weken nog een aantal keer zal gebeuren dat de hogedruk boven de Atlantische Oceaan zich tijdelijk uitbreidt naar het noorden, waardoor een noordwestelijke tot noordelijke stroming ontstaat en zachtere periodes afwisselen met een aantal koudere dagen. Een aanwijzing daarvoor is te vinden in het Britse UKMO-model. Op vrijdag laat dit model ook zachtere lucht binnensijpelen, maar tegelijk dient de volgende noordelijke stroming zich al aan, op gang gebracht door een hogedrukgebied met kern ten westen van Ierland en een lagedrukgebied boven Scandinavië. GFS en ECMWF houden het bij een westelijkere stroming vanaf volgend weekend.

 

Op de kaart hieronder: het Britse UKMO-model verwacht dinsdag al een ijsdag in het grootste deel van ons land.

ijsdag

 

Vrijdag is het volgens datzelfde UKMO zachter, maar een nieuwe noordelijke stroming ligt al op de loer.

ijsdag2

 

23:19 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.