19-01-07

Winter klopt aan de deur

Koning winter zet zich eindelijk in beweging en zakt langzaam af naar de Lage Landen. In de loop van maandag komt hij aan onze deur kloppen. Er is een kleine kans dat hij alleen aanklopt, maar niet binnen komt. Waarschijnlijker is dat hij eventjes binnenkomt en op het einde van de week alweer vertrekt. Maar er is ook nog een derde optie, die ongeveer twintig procent kans maakt: dat hij binnenkomt, binnenblijft en alle registers open trekt met volop sneeuw, vorst en ijs.

Vooral de operationele berekening van het Amerikaanse GFS-model vertoont sinds gisteren meer en meer winterse trekjes: vanaf maandag begint het geleidelijk aan kouder te worden. In de loop van de week zou het gaan sneeuwen en tegen het einde van de werkweek vriest het 's nachts matig en schommelt het kwik ook overdag rond het vriespunt, of blijft er zelfs wat onder. Een sneeuwtapijt zou dan gewoon blijven liggen in het grootste deel van Vlaanderen. Alleen in een smalle kuststrook zou dat, door het warme zeewater, wat problematischer zijn.

Nemen we het ensemble erbij, dan zien we dat volgens GFS de winterse periode inmiddels toch al een dag of vijf zou duren. Het winterprikje wordt dus stilaan een winterprik. Een aantal leden laten het daarna nog doorwinteren, andere voorzien een geleidelijke verzachting.

Het Europese ECMWF-model is wat minder voortvarend met de winterkou. Ook dit model laat het vanaf maandag serieus afkoelen, met 's nachts kans op lichte tot matige vorst en overdag maxima van een graad of 3 boven nul. Er is kans op wat winterse neerslag, maar sneeuw van betekenis valt er niet. Donderdag of vrijdag loopt de temperatuur dag en nacht alweer op tot ruim boven nul.

Toch sluipen ook in het ensemble van ECMWF stilaan wat leden die het echt laten winteren. Een minderheid van de EC1900-leden ondersteunt het winterse scenario van GFS. Ten opzichte van het EC1812 ensemble is het aantal koude leden toegenomen, maar bij de Europese computer halen de zachte oplossingen aan het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode een ruime meerderheid.

De verschillen tussen beide modellen tonen nog maar eens aan dat het voor weermodellen moeilijk blijft om de vorming van een blokkade juist in te schatten. Een winterinval laat zich met andere woorden moeilijk op voorhand voorspellen.  Het blijft spannend de volgende dagen.

meteogram1

 

Bovenstaand meteogram voor Gent is gebaseerd op de 1906Z-uitdraai van het Amerikaanse GFS-model. Deze berekening gaat resoluut voor winterweer de komende week. Ik heb er op aangeduid wanneer er kans is op droge sneeuw. Daarvoor moet de diktewaarde tussen 1000 en 500 HpA dalen onder de 526 dam (dat is de ingekleurde zone "A"), moet de temperatuur op 850 hPa voldoende laag zijn (zone "B")*, en moet de temperatuur aan de grond voldoende laag zijn (in de ingekleurde zone "C" vriest het).

Een eerste kleine kans op een sneeuwtapijtje is er al in de nacht van maandag op dinsdag (zie 1). Woensdag valt er eerst droge sneeuw (2), dan tijdelijk natte sneeuw (3) en daarna weer droge sneeuw (4) die blijft liggen. Donderdag sneeuwt het en blijft de temperatuur de hele dag onder nul.

Deze verwachting mag niet te letterlijk worden opgenomen, daarvoor is het nog veel te ver weg in de tijd. Maar ze toont wel de potentie van de huidige weerkaarten. En dat mag na de superzachte aanloop van deze "winter" best een verrassing heten.

(*)De -7° op 850 hPa is een benaderende waarde. Bij een continentale stroming kan het sneeuwen bij -1° op 850 hPa, bij een aanlandige stroming is eerder -9° vereist.

14:01 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.