17-01-07

Kans op (licht) winters weer blijft

Terwijl we ons opmaken voor de storm van morgen, die volgens de jongste verwachtingen zal uitpakken met windstoten van 100 tot 120 km/u, kijken we toch ook al wat verder op de weerkaarten.

De modellen blijven eensgezind over de afkoeling die vanaf zondagavond begint. Die komt er omdat hogedruk op de Atlantische Oceaan zich verplaatst naar het noorden, waardoor de hoogtestroming kantelt van west naar noordwest. Die afkoeling kan gepaard gaan met wat neerslag, die vanaf de nacht van zondag op maandag een wat winters karakter kan krijgen. Grote hoeveelheden zijn niet te verwachten.

De eerste vorst in het laagland volgt hoogstwaarschijnlijk pas in de nacht van maandag op dinsdag, met minima rond -2°. De maxima dalen van +8° op zondag naar +6° op maandag en +3° op dinsdag. Met andere woorden: begin volgende week licht winters weer met overdag temperaturen boven nul en 's nachts lichte vorst. Vooral maandag kans op een winters buitje, de dagen daarna lijkt het droog en vrij zonnig te blijven.

Het vervolg vanaf woensdag is nog hoogst onzeker. De operationele run en de meeste ensembleleden van het Amerikaanse GFS-model laten de hogedruk weer wegzakken naar het zuiden, waardoor de westcirculatie zich kan herstellen en het opnieuw zachter wordt (op basis van GFS1700). De spreiding in het GFS-ensemble blijft wel vrij groot, wat op onzekerheid duidt.

De operationele run van het Europese ECMWF-model (EC1700) laat de hogedruk zich handhaven ten noorwesten en later ten noorden van de Britse Eilanden, met een uitloper richting Zuid-Scandinavië. Later zoekt de kern meer de richting van IJsland op. Dat laat vast en zeker mogelijkheden voor een langere winterse periode met matige vorst in de nacht en maxima rond het vriespunt, een optie die we ook terugvinden in het meteogram voor Rotterdam hieronder. Maar eerlijk is eerlijk: ook de zachtere oplossingen, met maxima tussen +5° en +10°, zijn op het einde van de tiendaagse periode ruimschoots aanwezig. Het blijft eens te meer afwachten, maar in dit geval toch duidelijk met meer dan een sprankeltje hoop.

pluim rotterdam

 

Bron meteogram: sample op de website van ecmwf.

10:31 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.