15-01-07

Gevaarlijke én interessante weerkaarten

Er staat de volgende dagen op weergebied het één en ander te gebeuren. Een eerste situatie heeft weinig of niets met winterweer te maken. Donderdag trekt een diepe depressie van Schotland richting Oostzee. Het bijhorende zware windveld, een zware tot zeer zware storm, lijkt vooral het noorden van Nederland, Noord-Duitsland en Denemarken te gaan treffen. Maar ook in Vlaanderen zal de wind zwaar uithalen. Volgens experts zijn bij ons rukwinden van 130 kilometer per uur mogelijk, op basis van de computerverwachtingen van vandaag. Dit is een potentieel zeer gevaarlijke situatie. Het wordt zaak om tot en met donderdag de weerberichten goed te volgen. Het is immers tot in laatste instantie zeer moeilijk om op een paar honderd kilometer exact te bepalen waar de storm het hardst zal toeslaan.

Daarna gebeuren er dingen die voor de winterliefhebber van belang zijn. Eens de stormdepressie naar het oosten is weggetrokken, begint de luchtdruk op de noordelijke Atlantische Oceaan te stijgen. Op die manier ontstaat een blokkade en draait de hoogtestroming boven de Lage Landen eerst naar het noordwesten, daarna naar het noorden en volgens het Amerikaanse GFS-model uiteindelijk naar het noordoosten. Dat betekent dat voor het eerst deze winter de temperatuur beduidend zal gaan dalen onder invloed van transportkoude. Na volgend weekend kan er wat natte sneeuw gaan vallen, in de Ardennen boven de 500 meter zelfs droge sneeuw. 's Nachts kan het ook in het laagland gaan vriezen, overdag lijken de temperaturen onder de 5 graden te blijven. Het Amerikaanse GFS-model laat ruimte voor nog wat koudere ontwikkelingen, waarbij een begin van ijsvorming vanaf volgende week niet uit te sluiten is. Het Europese ECMWF-model is wat terughoudender. Ook hier is er volgende week kans op nachtvorst, maar volgens de operationele berekening zou de continentale stroming maar tijdelijk zijn en stroomt er daarna weer minder koude lucht vanover zee binnen.

Maar daar maken we ons nog geen zorgen over. Gezien het feit dat drie dagen geleden alle modellen nog een voortdurende westcirculatie berekenden, is deze ontwikkeling naar een kouder weertype al een onverwachte sprong voorwaarts voor de winterliefhebber. We zien wel hoe het verder evolueert.

 

Op onderstaande ECMWF-verwachtingskaart voor donderdag met de windsnelheid op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte), zien we de het grootste windveld boven Zuid-Engeland, het noordwesten van Vlaanderen en Nederland. De gemiddelde windsnelheid ligt op die hoogte zo hoog, dat ze zelfs buiten de schaalverdeling valt (meer dan 40 m/s of 144 km/u). Dit zorgt ook aan de grond voor zwaar stormweer.

ijsverw

Daarna onstaat op de noordelijke Atlantische Oceaan een blokkade en stroomt koudere lucht uit het noorden naar de Lage Landen:

ijsverw2

Bron kaarten: www.ecmwf.org

 

21:35 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.