12-01-07

Wordt dit een historische winter?

De westcirculatie dendert onverminderd voort en er is niet de minste aanwijzing dat daar de eerste tien dagen verandering in komt. De kans op wat guurder weer op het eind van de maand is nog altijd aanwezig, maar dat betekent niet dat we meteen op een omslag naar winterweer moeten rekenen. Het is zelfs een typisch fenomeen voor een westcirculatie: forse depressies op de noordelijke Atlantische Oceaan kunnen in de "achterkamer", het gebied achter het koufront, een portie maritiem polaire lucht aanvoeren. De wind draait dan naar het noordwesten en de bovenluchten kunnen dan tijdelijk koud genoeg zijn om voor wat natte sneeuw te zorgen. Of het ook zo ver komt, is nog lang niet zeker. Na het weekend koelt het eventjes wat af, met een kleine kans op wat grondvorst en maxima rond een graad of 7, maar vanaf woensdag begint het kwik alweer aan een klim tot ruim boven de tien graden. Tegen volgend weekend zou het dan weer wat frisser kunnen worden.

Een kleine kans op wat guurder weer, dat houdt meteen ook in: een grote kans op het voortzetten van het huidige zachte weer. Deze winter ligt tot nu toe op recordkoers. Als we op deze weg verder gaan, en die kans is reëel, wordt dit gewoon de zachtste winter sinds het begin van de waarnemingen. Het koudegetal (of Hellmanngetal) in De Bilt én Ukkel bedraagt op dit ogenblik 0,0. Daar komt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de eerste tien dagen alvast geen verandering in. Een winter met een blanco koudegetal is totnogtoe nooit voorgekomen. Zorgt de winter van 2007 voor een primeur? Na al de warmterecords van de afgelopen maanden zou het amper nog verbazen. De kans dat de winter recordzacht verloopt, lijkt me op dit moment een stuk groter dan de kans de vrieskou toch nog zal toeslaan. Ik hoop voor alle schaats- en sneeuwfans dat ik mijn mening de komende weken nog moet herzien.

bovenlucht1

 

Op bovenstaande kaart het GFS-ensemblegemiddelde van de temperatuur op 850 hPa (ongever 1500 meter hoogte) op 22 januari. De bovenlucht koelt op die hoogte boven ons land af tot ongeveer -5°C. Met een aanvoer van over zee goed voor misschien wat winterse neerslag en natte sneeuw, vooral dan in de Ardennen, maar zeker nog geen aanzet tot écht winterweer.

22:23 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, winterweer, winter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.