09-01-07

Kansje op wat guurder weer

Beste lezers van het forum van Piet Paulusma. U bevindt zich hier op een archiefbladzijde van mijn ijsverwachting. Voor het meest actuele bericht klikt u hier: http://ijsverwachting.skynetblogs.be. Met dank voor uw interesse! 

 

De temperatuur liep vandaag in Drongen op tot een vrolijke, zeg maar januari onwaardige +14,3°C. Ook de volgende dagen moeten we niet op winterweer rekenen. De maxima lopen elke dag vlot op tot boven de +10°, behalve misschien op donderdag. Het blijft sterk wisselvallig en er is kans op flink stormweer, met windstoten tot boven 100 km/u. In eerste instantie op donderdag, maar ook nog later in de tiendaagse verwachtingsperiode. De precieze timing is iets om later in de gaten te houden. Een aantal leden van het EPS kwamen vanochtend zelfs met rukwinden tot 144 km/u (40 m/s) in De Bilt op het einde van de verwachtingsperiode. Gewis iets om aandachtig in de gaten te blijven houden.

De straalstroom lijkt op termijn iets zuidelijker te gaan liggen. Volgens de 15-daagse EPS-pluim van het ECMWF-model, geldig voor het Nederlandse De Bilt, lijkt de temperatuur daardoor op het einde van de periode wat te gaan dalen, terwijl de wisselvalligheid blijft. Met andere woorden: het zeer zachte weer zou plaats kunnen gaan maken voor guur weer met veel wind, "koude" regen en een kansje op natte sneeuw. Dan moeten we denken aan maxima rond of iets boven de 5 graden en minima tussen het vriespunt en +5°. Een droge vorstperiode hoeven we niet te verwachten, ijsvorming al evenmin.

 

Op het grafiekje links onderaan is het duidelijk te zien dat de temperatuur op het einde van de periode wat lijkt te gaan dalen (elk groen lijntje staat voor een aparte berekening van het EPS, de rode lijn is de hoofberekening, de blauwe stippellijn de zogenaamde controle-run en de bruine stippellijn het gemiddelde van alle berekeningen)

Het blijft tot op het eind van de periode sterk wisselvallig (zie neerslaggrafiek links bovenaan). De sneeuwgrafiek rechts onderaan maakt duidelijk dat er een kansje is dat die neerslag zal vallen als sneeuw. Natte sneeuw, gezien de positieve temperaturen.

Let ook op de leden van het ensemble die windstoten berekenen tot 144 km/u (40 m/s) in het grafiekje rechts in het midden.

Dergelijke grafieken bestaan trouwens ook voor Ukkel, maar die worden door het KMI niet vrijgegeven. Ook nog even opmerken dat de geschetste gure ontwikkelingen wel heel ver in de verwachtingsperiode liggen en deze nieuwe 15-daagse pluimverwachting haar deugdelijkheid nog moet bewijzen. Daarom spreek ik het liefst van een "kansje" op guur weer.

vijftien

 

Bron grafiek: www.knmi.nl

 

21:28 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.